Törende konuşan Mütevelli Heyeti Başkanı Doğanata, Türkiye'de üniversite sayısının kısıtlı olduğu 1950'li yıllarda lise mezunlarının istihdamında sıkıntı yaşanmadığını ancak bugün üniversite mezunlarının dahi iş bulmada büyük problemlerle karşılaştığını anlattı. Çok sayıda gencin de üniversiteye girmediği belirten Doğanata, "Talep yoğunluğu nedeniyle sınavlardan iyi puan alan çok sayıda öğrenci açıkta kalıyor. Üniversite mezunlarının nüfusa oranı yüksek olmazsa, bir ülkenin kalkınması güçtür. Ülke kalkınması yükseköğretimle mümkün olacaksa, gençlerin tamamı bu haktan yararlanabilmeli. İnsanlığın ihtiyaç duyduğu barış ortamını, okumuş insanlar sağlayacak." dedi.
Vali Kıraç ise devlet üniversiteleri üzerindeki kontenjan baskısını azaltması ve öğrencilerin yerleşmesi açısından vakıf üniversitelerinin çok önemli bir rol üstlendiğini söyledi. Kıraç, küreselleşen dünyada ülkelerin saygın yer edinmelerinin yolunun, nitelikli insan gücünden geçtiğini ifade etti. Üniversitelerin toplumu aydınlatma ve bilinçlendirme görevi bulunduğunu vurgulayan Kıraç, ''Üniversitelerin yurt geneline yayılması ve bilimsel etkinliğinin arttırılmasına yönelik çabalar, Türkiye'nin geleceği için umut verici.'' şeklinde konuştu. İzmir'e önemli katkı sağlayan nitelikli insan gücüyle gurur duyduklarını belirten Vali Cahit Kıraç, ilin sekiz üniversiteye ev sahipliği yaptığını, üniversiteler şehri olma yolundaki çalışmaların devam ettiğini kaydetti. Kıraç, "Türkiye'de yükseköğretimde arzla talep arasındaki fark her geçen gün artıyor. Başvuran gençlerin sadece üçte biri okuma imkanı elde ediyor." dedi
Rektör Erciyeş de bin 300 öğrenci, 110 daimi akademisyen kadrosu ve dört yeni bölümle akademik yıla hazır olduklarını, araştırma odaklı bir üniversite hedefi doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Konuşmaların ardından, makaleleri yayımlanmış veya kitapları basılmış öğretim üyeleri ödüllendirildi.