İzmir 'Yaşam Sonu Destek Evi Projesi'Nin Pilot Kenti Olacak

İzmir'in Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve İzmir İl Sağlık Müdürlüğü'nün başlatacağı Yaşam Sonu Destek Evi Projesi'nde pilot kent olacağı bildirildi.

Yaşam Sonu Destek Evi Projesi koordinatörlerinden Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Akbulut, yaptığı açıklamada, İzmir'in Avrupa ve ABD'de tıbbi tedaviye artık yanıt vermeyen, yaşamının son döneminde bulunan veya ilerlemiş kronik hastalığa sahip hastaların yaşamının son dönemlerini ev ortamında geçirebileceği ortam anlamına gelen "Yaşam Destek Evi Projesi"nin (Hospis) pilot kenti olacağını belirtti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının projeyle çok ilgili olduğunu bildiren Prof. Dr. Akbulut, açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"İlk Narlıdere Huzurevi ile başlayacağız. Bunun dışında yeni hazırlanan, yeni yapılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın huzurevleri var İzmir'de. Onlar da bu bakış açısıyla düzenlenecek. Bazı bölüm ve üniteler düzenlenecek. Yeni yapılan modellerde de ayrıca çalışılacak. İzmir öncülük etmiş olacak. İzmir bu anlamda öncülük eden bir kent. Yaşam Destek Evi bir yaşlı ya da ölüm evi değil. İnsanın yaşamının çeşitli dönemlerini mutlu, yaşamak istediği ve onurlu şekilde sürdüreceği bir sistem bu. Bu ev olabilir. Ama ev olamıyorsa ailesinin rahatça girip çıkabileceği, çünkü bu çok ciddi bir sorun, rahatça ziyaret edebileceği, hatta belki onunla kalabileceği, inançlıysa, inançlıysa ona uygun telkinlerin olduğu, inançsızsa yine ona uygun modellerin olduğu, insanın kendini rahatlatabileceği bir ortamın olduğu evler olmalı."
Prof. Dr. Akbulut, Narlıdere Huzurevi'nde ve huzurevleri ile hastanelerde oluşturulacak ilk birimlerdeki sonuçların da bir yıl içinde gözlemlenip rapor haline getirileceğini ve buna göre projenin ülke geneline yaygınlaştırılacağını belirterek, "Destek evi artık tedavisi mümkün olmayan kanser, ileri derecede Alzheimer, demans, beyin sendromları gibi yaşamın sonuna yaklaşmış hastaların onurlu ölüm için bir ortam sağlayan bir evdir. Dünyada yaygın olarak var. ABD'de 5 binin üzerinde destek evi var. İzmir'de öncülük ettiğimiz bir Palyatif Bakım Projesi var. Sağlık Müdürlüğü çatısı altında organize olmuş bir proje bu" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile