Izmir, Yenilenebilir Enerji Ekipmanlarinda Ihracat Merkezi

Izmir, Yenilenebilir Enerji Ekipmanlarinda Ihracat Merkezi

Izmir’de üretilen yenilenebilir enerji sistemleri dünyanin en büyük projelerine gidiyor. Türkiye yesil enerjide üretim ve tedarik üssü olmaya hazirlaniyor.

Avrupa Birligi (AB) Yesil Mutabakat kapsamindaki öncelikli alanlardan bir tanesi enerji sisteminin dekarbonizasyonu. Bu dönüsümü de yenilenebilir enerji üzerine insa ediyor. Ege Ihracatçi Birlikleri’nin Günes Enerjisi Sanayicileri ve Endüstri Dernegi ile birlikte çevrimiçi düzenledigi “Gelecegimiz Günesimiz” seminerinde; Avrupa Yesil Mutabakati’na uyum sürecinde günes enerjisinin rolü, günes enerjisinin yeni uygulama alanlari ve bu yatirimlarin finansmani gibi konular tartisildi.

Sanayi sektörü, elektrik tüketiminde yüzde 45’le birinci sirada

Ege Ihracatçi Birlikleri Koordinatör Baskani Jak Eskinazi, yüzde 85’i fosil yakitlara dayali olan küresel enerji sisteminin iklim degisikligine neden olan sera gazi emisyonlarinin yüzde 70’inden fazlasindan sorumlu oldugunu açikladi.

Eskinazi, “Sanayi sektörü, elektrik tüketiminde yüzde 45’le birinci sirada yer aliyor. Kömür, sivi yakit ve dogalgazdan üretilen elektrik, toplam üretimimizin yüzde 56’sina tekabül ediyor. Yenilenebilir enerji ve atiklardan elde edilen elektrik üretimimiz geçen on yilda on kattan fazla artis göstermis. Ama buna ragmen, toplam elektrik üretimimizdeki payi yüzde 17 seviyelerinde. Hala elektrik üretimimiz önemli derecede fosil yakitlara bagli. Kisacasi, iklim degisikligi ile mücadelede ise en büyük pay biz sanayicilere düsüyor. Bu konuda Paris Anlasmasi gibi çok önemli adimlar atildi" açiklamasinda bulundu.

Sürdürülebilir kalkinma EIB’in ana gündemi

Ege Ihracatçi Birlikleri’nin 2020 yilini ‘Sürdürülebilirlik Yili’ ilan ettigini açiklayan Jak Eskinazi, 2021 yilinda da ayni sekilde çalismalarina devam ettiklerinden bahsetti. Eskinazi, “Tüm üyelerimize sürdürülebilirlikle ilgili bilgilendirici bültenler iletiyoruz. Global Compact’a Türkiye’den üye olan, “Sifir Atik Projesi”ne üye olan ilk Ihracatçi Birligi olduk. "EIB Sürdürülebilirlik Günleri" adi altinda çok kapsamli bir egitim serisi düzenledik. AB Yesil Mutabakati’na uyum süreci gibi birçok konuyu irdeliyoruz, güncel gelismeler hakkinda üyelerimizi bilgilendiriyoruz. Ege Ihracatçi Birlikleri bünyesindeki sektörler, sürdürülebilir ve çevreye duyarli üretimi, Ticaret Bakanligi destegiyle gerçeklestirilen Sürdürülebilir Ur-Ge projeleriyle artiracak. Hazir giyim sektörü ile basladigimiz çalismalarimizdan çok basarili sonuçlar elde ettik” sözlerine yer verdi.

Enerjinin sürdürülebilir bir sekilde üretimi ve tüketimi hepimizin gelecegi

Yenilenebilir Enerji Ekipmanlari Ihracatçilari Birligi’nin kurulmasiyla ilgili degerlendirmelerin devam ettiginin bilgisini paylasan Jak Eskinazi, “Yenilenebilir enerji kaynaklarina yapilan yatirimlarin ve tesviklerin artirilmasi, ve Türkiye’nin toplam elektrik üretimindeki payinin artmasini istiyoruz. Tükenmeyen, ucuz, güvenilir, çevre dostu, yerli ve yenilenebilir enerjiler önceligimiz olmalidir. Enerjinin sürdürülebilir bir sekilde üretimi ve tüketimi hepimizin gelecegidir” dedi.



Asya pazari toplam payini yüzde 61 seviyesine çikardi

Dünyada ve Türkiye’de, günes enerjisi santrallerine yapilan yatirimlar yildan yila, hizli bir sekilde arttigina deginen Türkiye Ihracatçilar Meclisi Baskani Ismail Gülle söyle devam etti: “Ülkemiz yillik 2 bin 741 saat toplam güneslenme süresi ve yillik toplam bin 527 kilowatt saat gelen günes enerjisi degeri ile, önemli bir günes enerjisi potansiyeline sahiptir. 2020 yilinda, fotovoltaik pazarinin genel durumunu inceledigimizde, Çin 253,4 gigawattlik toplam kapasitesiyle zirvede yer alirken, Avrupa Birligi 151,3 ABD 93,2 gigawattlik kapasiteleriyle ilk 3 ülke arasinda yer aldi. Avrupa Birligi ülkeleri arasinda Almanya 53,9 gigawattlik kapasitesiyle zirvede yer aliyor. Bu 3 ülkenin 2020 yilinda da yatirimlarinda hiz kesmeyerek yillik bazda en çok kapasite artisi gerçeklestiren ülkeler olmasidir. Özellikle Çin’in öncülügünde Asya Pasifik’teki yatirimlar, oldukça önemli seviyelere gelmis durumda. Öyle ki, 2020’de Asya pazari toplam payini yüzde 61 seviyesine çikarmayi basardi.”

Türkiye’nin fotovoltaik kaynak kullanimi AB ortalamasi ile ayni

Gülle, ülkemizde 2020 yilinda pandemiye ragmen 1 gigawattlik kurulum gerçeklestirildigini fotovoltaik üretimin elektrik talebine katkisinin, artan enerji ihtiyacini da göz önüne aldigimizda her geçen gün daha da önem kazandigina deginerek, “2020 yilinda, Honduras elektrik talebinin yüzde 13’ünü, Avusturya yüzde 10,7’sini, Almanya yüzde 9,7’sini ve Türkiye yüzde 5,9’unu fotovoltaik kaynaklardan karsiladi. Ülkemiz, toplam enerji talebine fotovoltaik kaynaklarla cevap verme noktasinda 2020 yilinda on dördüncü sirada yer aldi. Avrupa Birligi ortalamasi ile yaklasik olarak ayni degeri yakalamamiz önemli bir basari olarak öne çikarken, AB’ye kiyasla potansiyelimizin çok daha fazla oldugunu unutmamamiz gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Yeni YEKA geliyor: Türkiye yenilenebilir enerjide merkez olmaya hazirlaniyor

Ülkemizde günes enerjisi sistemlerinde kullanilan çelik yapi, kablo, trafo kesici, panel, panelin hücresi gibi ürünler artik üretilmekte ve ihracat noktasinda da ciddi paylar aldigini açiklayan GENSED Günes Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Dernegi Baskani Halil Demirdag, “Izmir’den olan bir sirketimiz su anda dünyanin en büyük projelerine çelik yapi göndermekte. YEKA projemiz ile Türkiye’de sanayicinin eskiden bahsettigi yesil enerji pahalidir imajini degistirdik. Bunun birçok sebebi var. Dünyadaki teknolojik ucuzlamalar, teknolojik gelismeler ve ülkemizde bunun bir sektör haline gelmis olmasi ve birçok maliyetin artik ciddi olarak azalmasi. Daha genis katilim olmasi için yine 50 MW daha 100 MW gibi bir beklentiyle yeni YEKA yapilacak. Sektör olarak ülkemiz için çok rekabetçi fiyatlar verebilecegiz” dedi.



Günesten elektrik üretiminde Avrupa’da 6’inci siradayiz

Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu Baskani Mustafa Yilmaz, Türkiye’nin Avrupa’da ve dünyada son yillarda en hizli günes panellerini, günes santrallerini kuran ülkeler arasinda üst siralarda yer aldigini söyledi.

Yilmaz, “Çünkü 10 bin megavatlari zorluyoruz. Son 5 yilda kurulu gücümüz 22 kat artti. 2005 yilinda 295 megavatken bugün lisansli ve lisanssiz GES’imiz 7 bin megavatin üzerinde, 8 bini zorluyoruz. 2021’in ilk basinda yarim milyar kilowattin üzerinde üretimimiz günes kaynaklariyla gerçeklesti. Günesten elektrik üretiminde Avrupa’da 6’inci siradayiz. Maliyetlerin düsmesi bizim yatirimlarimizi olumlu etkileyecek ve Türkiye’nin bir panel üretim üssü olmasi konusunda avantajlar saglayacak. Yurt çapinda bir günes seferberligi baslatmaliyiz" diye konustu.



Günes enerjisinde arazi kurulumlari

Yilmaz, konusmasinin devaminda, “Arazi kurulumlariyla ilgili kisitlamayi çatilari teknik sebeplerle müsait olmayan kisileri göz önünde bulundurarak önce kanun daha sonra da yönetmelik degisikligiyle genislettik. Artik tüm gerçek ya da tüzel kisilerin ayni dagitim bölgesindeki tüketimleri için ayni ya da farkli ölçüm noktasinda arazi kurulumlari da gerçeklestirilecek. Elektrik üretimi çok yüksek olan çimento, maden, otelcilik sektörleri iletim seviyesinde bu yatirimlarini gerçeklestirecek” dedi.



Türkiye’nin kapasite kullanim orani yüzde 80’lerde

Küresel iklim degisikliginin ekonomik maliyetinin 2030’a kadar yil 300 milyar dolar, 2030’dan sonra ise her yil 500 milyar dolara ulasacagi, toplamda 2050 yilina gelindiginde 8 trilyon dolar kayipla karsi karsiya olunacagi öngörüsünü paylasan TBMM San. Tic. Enerji, Tabii K., Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Baskani Ziya Altunyaldiz, “Çin, Hindistan ve ABD’den sonra dünyanin 2050’lerde dünyanin dördüncü ekonomik büyüklügüne esdeger oldugunu görüyoruz. Iklim degisikliginde en fazla karbon üreten alan enerji tüketiminde kullanilan tedariktir. Üreticiyle enerji tedarikçilerini bir araya getiren bu toplanti çok önemli. Türkiye üretim kapasitesinde önemli bir noktada, kapasite kullanim oranlari yüzde 80’lerde” diye konustu.



Cografyanin tedarik ve üretim merkezi haline gelecegiz

Altunyaldiz, yeni dönemde dogrudan yabanci sermayenin çekilebilmesi, enerji kaynaklarinin yesil dönüsüme uygun bir sekilde yenilenebilir kaynaklara yönelmesiyle dogrudan iliskili oldugunun altini çizerek, “Yesil dönüsüme hizli adapte olursak ve yenilenebilir kaynaklarla enerji üretirsek o kadar çok yatirim çekip, basta Avrupa olmak üzere etrafimizdaki cografyanin tedarik ve üretim merkezi haline gelecegiz. Türkiye yenilenebilir enerjide toplam elektrik enerjisindeki kurulu gücün yüzde 50’sine ulastik. Karapinar Günes Enerji Santrali tamamlandiginda dünyanin en büyük günes enerji santrali olacak" sözlerine yer verdi.

Açilis konusmalari sonrasinda GENSED Mevzuat Komisyonu Baskani Av. Dr. Özlem Dögerlioglu’nun moderatörlügünü yaptigi birinci oturumda; IZKA Izmir Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Dr. Mehmet Yavuz, Ticaret Bakanligi Uluslararasi Iliskiler ve Anlasmalar Gn. Md. Yrd. V. Bahar Güçlü, EPIAS Mevzuat ve Uyum Müdürü Derya Erbay, LIFE ENERJI Yönetici Ortagi Ramazan Aslan, AB Yesil Mutabakat’in Türkiye’ye etkilerini ele aldi.

EIB Genel Sekreteri I. Cumhur Isbirakmaz’in moderatörlügünü yaptigi ikinci oturumda ise Güneste Yeni Uygulama Alanlari ve Finansmani; GARANTI BBVA Sürdürülebilir Finansman Yönetmeni Gizem Çelik, DENIZLEASING Kurumsal, Tic. Satis ve Proje Finansmani Yönetimi Bölüm Müdürü Basar Yilmaz, PUNTEKS Tekstil Makina Sanayi Tic.A.S. Yönetim Kurulu Baskani Gürhan Kanli, MEDAS Meram Elektrik Dagitim A.S. Yenilenebilir Enerji ve Tesis Kabul Müdürü Ilkay Yüksel degerlendirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile