Konak ilçesinde Daragaç olarak bilinen Umurbey Mahallesi'nde açik hava etkinligi olarak düzenlenen "Bati Anadolu'nun Siyah Hafizasi" adli etkinlik, Afro-Türklerle ilgili çalismalar yürüten Osman Sadi Temizel, Beyhan Türkkollu, Sakir Doguluer ve Orhan Çetinbilek'in konusmaci oldugu konferansla basladi.
Afrika kökenli Türk vatandaslarinin Izmir'deki yasamini konu alan belgesel gösteriminin ardindan Afro-Türk Ritim Grubu konser verdi.
Tarihçi Fatmagül Kirci'nin "Bati Anadolu'da Siyahlara Bakisin Belleksel Perspektifi" baslikli konusmasinin ardindan Afro-Türklerin yasamindan tarihi kesitler sunan fotograf sergisinin açilisi yapildi.
Afro-Türkler Kültür Yardimlasma ve Dayanisma Dernegi Baskani Sakir Doguluer, çesitli etkinliklerle kültürlerini yasatmayi hedeflediklerini söyledi.
Türkiye'deki Afrika kökenli vatandaslarin sayisini 30-40 bin olarak tahmin ettiklerini anlatan Doguluer, konserler, geleneksel Dana Bayrami kutlamalari gibi etkinliklerle Afro-Türkler konusunda farkindalik yaratmak istediklerini belirtti.
Etkinlik kapsaminda konser veren Afrika kökenli disk jokey Musa Tümay Onayberi ise "Afro-Türklerin müzige dogustan yatkinligi var. Etkinligimizde bu özellige de yer vermek istedik." dedi.
Bati Anadolu'nun Siyah Hafizasi adli etkinligin Daragaç Sanat Kolektifi, Afro-Türkler Kültür Yardimlasma ve Dayanisma Dernegi ile Arsivden Sonra adli sivil toplum kuruluslari tarafindan yürütülen "Afro-Türk-Izmir" projesi kapsaminda gerçeklestirildigi belirtildi.
Izmirli Afro-Türkler 'Bati Anadolu'nun Siyah Hafizasi' Adli Etkinlikte Bulustu
Izmir'de yasayan Afrika kökenli Türk vatandaslari, yüz yillar öncesine dayanan kültür ve geleneklerini tanitmak için bir araya geldi.