İzmit’te Kahve Kültürü Değişiyor

İzmit’te Kahve Kültürü Değişiyor

İzmit Belediyesi tarafından yürütülen "Kahvemiz Evimiz Projesi" kapsamında yeniden tasarlanan kıraathanelere gelen vatandaşlar, kitap okumaya ve satranca özendiriliyor.

Projenin uygulanmasına destek veren İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan, "Asıl amacımız, kıraathane kültürünü yeniden yeşertmek. Bunun için bu projeyi geliştirdik. Kahvehaneleri oyundan çok kitap okunan, karşılıklı konuşulan, memleket meselelerinin tartışıldığı ama bunun yanında olabiliyorsa satranç gibi faaliyetlerin yapıldığı yerler haline getirmek istiyoruz" dedi.

Düzenli ve özenli ortamını çağrıştırması için projeye "Kahvemiz Evimiz" adını verdiklerini vurgulayan Başkan Doğan, kahvehaneleri boyayarak bakımlarını yaptıklarını söyledi.

"Kahvehanemizin güzel görünmesi için güzel tablolarımızdan birini asıyoruz ve bir kütüphane bölümü yapıyoruz.100 Temel Eser'den kitaplar, satranç takımları hediye ediyoruz. Açılışını halkımızla birlikte ve sanatsal aktivitelerle, kısa süreli tiyatro oyunları ile yapıyoruz. O mini oyunun da faydası oluyor. Kahveler sadece oyun oynan yerler değil, gerektiğinde kültürel faaliyetler de tiyatro gösterileri de yapılabilir, kitap okunabilir, satranç oynanabilir” diyen Başkan Doğan bu tür kahvelerin yaygınlaşacağı mesajını verdi.

Doğan, sigara yasağına uydukları için kahvehane sahipleri ve vatandaşlara teşekkür ederek, Türk halkının gösterdiği feraset ve erdemin Avrupa ve Türkiye'yi izleyen diğer ülkelere de örnek olduğunu söyledi.

Aynı desteğin kitap okuma alışkanlığı kazandırılması, kahvehanelerde sosyal aktiviteler yapılması ve satranç gibi faaliyetler de devam edeceğini umduğunu belirten Doğan, "Her şey halkımızın mutluluğu, gelecek nesillerin daha sağlıklı olarak geleceğe kazandırılması ve elimizdeki emanetleri yetişen yavrularımıza emanet edebilmek için" şeklinde konuştu.

Kıraathanelerde, okullarda ve kültürel etkinlik alanlarında okuma kültürünü geliştirmeye çalıştıklarını vurgulayan Doğan, "Bir amacımız da kıraathaneleri kadınların ve çocukların da gelip zaman geçirebilecekleri kültürel merkezler haline getirmek. Kültürel merkezler kıraathane kültüründe var aslında. Buna benzer adımları atmaya başladık. Tiyatroyu izlerken yanımızda çocuklar, kadınlar vardı. Ortam nezih olursa erkek, kadın, çocuk bir okuma kültürü içinde olursa kahvehanelerde yine tüketim olur" ifadelerini kullandı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile