İznik Çinisine ‘Çin’ Darbesi

İznik Çinisine ‘Çin’ Darbesi

Osmanlı döneminin en önemli el sanatlarından olan İznik Çinisi, Çin’den gelen ucuz çiniler sebebiyle zarar görüyor.

Çini sanatçıları, Çin malı ürünlerin Türkiye’ye kontrolsüz bir şekilde getirilmesinin mesleğin sonunu getirdiğini söylüyor.

İlk olarak 15. yüzyılda ortaya çıkan İznik çinisi dünyanın en önemli el sanat eserleri arasında gösteriliyor. Bursa Yeşil Camii ve Türbesinde Bursa Muradiye Camii'nde (1426) ilk örneklerine rastlanan İznik Çinisi, 16. yüzyılda Osmanlı Devleti’nin güçlenmesi ve yeni yapıların ortaya çıkmasıyla en ihtişamlı günlerini yaşıyor. Çini sanatçısı Havva Çandar, İznik Çinisi’nin dünyanın en güzel çinilerinden biri olduğunu belirterek, “Ama hak ettiği yer de mi? Hayır değil. Hala kendimizi dünyaya tanıtamıyoruz. Acaba neden? Bunun bir araştırılması lazım. İznik’e çok sayıda bürokrat geliyor. Onlara derdimizi anlatıyoruz. Ama istediğimiz noktaya gelemedik hala” dedi.

“ADINI BİLE DUYMAK İSTEMİYORUZ”
Çin malı çinilerin piyasaya büyük zarar verdiğini belirten Çandar, şöyle devam etti:
“Zarar vermez olur mu? Ülkeye de zarar. O Çin malı ürünlerin adını bile zikretmek istemem. Çünkü bizi iyice yıprattı. Biz dünyanın en güzel işini yapıyoruz. Hangi ülkede bu tür güzellikler var. Ama maalesef sesimizi duyuramıyoruz."
Süleyman Paşa Medresesi içinde bulunan Çiniciler Çarşısı'nda faaliyet gösteren esnaf ise bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığından yardım bekliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile