Aziz Neophytos’un adina insa edildigi belirlenen batik bazilika, sularin çekilmesiyle gün yüzüne çikti. Tarihi M.Ö. 4’üncü yüzyila uzanan Bithynia, Selçuklu, Roma ve Osmanli gibi pek çok medeniyete ev sahipligi yapan Iznik’te 2014 yilinda havadan çekilen fotograflar sayesinde Iznik Gölü içerisinde 2 bin yillik bazilika oldugu ortaya çikti.
Uzmanlar, kurakligin göl ekosistemini ve çevresel dengeyi ciddi sekilde tehdit ettigine dikkat çekiyor. Iznik Gölü’nün yasadigi bu zor durumun, sadece tarihi mirasi degil, ayni zamanda bölgenin biyolojik çesitliligini de tehlikeye attigini vurgulayan uzmanlar, acil önlemler alinmasi gerektigini belirtti.
Su kaynaklarinin korunmasi ve yönetim stratejilerinin gözden geçirilmesi gerektigine isaret eden uzmanlar, bu tür dogal olaylarin gelecekte daha agir sonuçlar dogurabilecegi konusunda uyarida bulunuyor.
Göl kenarinda 22 yildir plaj isletmeciligi yapan Bekir Uslu, gölde yasanan bu olumsuz gelismenin hem bölge halkini hem de ziyaretçileri derinden etkiledigini belirtti.
Uslu, “Iznik Gölü’nün ve tarihi bazilikanin bu hali iç karartici. Uzun yillardir böyle bir kuraklik yasamadik. Kurakligin devam etmesi ve yagislarin olmamasi, gölümüzdeki denge açisindan büyük bir tehdit olusturuyor” dedi.
Iznik Gölü'ndeki Bazilika, Kuraliktan Dolayi Gün Yüzüne Çikti
Bursa Iznik Gölü, son yillarda yasanan kurakliklar nedeniyle Türkiye’nin en önemli 10 bulusu arasinda yer alan tarihi bazilikanin tamamen su yüzeyinde kalmasina neden oldu.