İzmir Ticaret Odası ( İZTO ) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş , orman yangınlarıyla mücadele etmek için bugüne kadar 6 yangın havuzu ve 1 gölet yaptırdıklarını belirterek ; " 8 gölet için daha 75 bin TL ayırdık . Tüm kurumları orman yangınları ile mücadelede en etkin yöntem olan yangın göleti yaptırmaya çağırıyoruz " dedi .
İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş , her yaz öncesinde olduğu gibi bu yıl da orman yangınları için büyük endişe duyduklarını söyledi . Alınan tüm önlemlere karşın her yıl binlerce dönüm ormanın kül olduğunu hatırlatan Demirtaş ; " Yanan ormanların maddi ve manevi hepimiz için bedeli büyük oluyor " dedi . Yangınlardan sonra yanan yerlerin ağaçlandırılmasına pek çok kişi ve kurumun destek verdiğini , çalışmalar yapıldığını ifade eden Demirtaş ; " Ama yangınların çıkmasını en baştan önlemek , daha büyük önem taşıyor . Orman varlığımızı korumak ve orman teşkilatımızın yangınlarla mücadelesine destek olmak amacıyla 2006 yılından bu yana yangın havuzu projelerine Oda olarak destek oluyoruz " dedi .
6 HAVUZ VE 1 GÖLET YAPTIRILDI , 8 TANE SIRADA
İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ile 20 Temmuz 2006 ' da yapılan ilk protokolün ardından bugüne kadar Kemalpaşa , Ödemiş , Bornova , Buca , Menderes ilçelerinde 6 adet yangın havuzu ve bir adet de yangın göleti yaptırdıklarını söyledi . 15 Ağustos 2007 ' de Bornova - Sabuncubeli tarafında çıkan orman yangının neredeyse il sınırına dayandığını hatırlatan Demirtaş ; " Bu yangının kente sıçraması son anda Bornova Yaka Köyü ' ndeki yangın havuzundan alınan su sayesinde önlendi . Bu olay bize yangın havuzlarının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi " dedi . Bu yıl da aynı kampanyaya destek vermeye devam edeceklerini ifade eden Demirtaş , " Daha önce ortalama kapasitesi 650 - 700 ton olan yangın havuzları yaptırırken artık kapasitesi 4500 ton olan yangın göletleri yaptıracağız . Kapasitesi daha büyük olan göletler ile yangınlara daha hızlı ve etkin müdahale edilebilecek " dedi . İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ile bu yıla ilişkin yeni protokolü 2 Nisan ' da Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ' nun katılımıyla imzaladıklarını hatırlatan Demirtaş , şöyle konuştu : " Bu protokol ile 8 yangın göletinin yapımı için gerekli jeotekstil malzemesinin alınması için 75 bin TL ayırdık . Göletlerin hafriyatını ve telle çevrilmesini Orman Bölge Müdürlüğü yapacak , göletin dibine döşenecek olan jeotekstil malzemeyi biz alacağız . Bu yöntemle çok daha fazla yangın göleti yaptırabiliyoruz . Göletlerin en büyük avantajı , yangın havuzlarının yaklaşık 6-7 kat daha fazla kapasiteye sahip olmaları . Bu göletleri umarız Orman Bölge Müdürlüğü ile beraber çalışarak bu yangın sezonuna yetiştireceğiz . Bu çabanın tüm odalara , sivil toplum kuruluşlarına , iş adamlarına örnek olmasını diliyor ; onları da en az bir havuz veya gölet yaptırmaya davet ediyorum . "
İZTO TARAFINDAN YAPTIRILAN YANGIN HAVUZLARININ YERLERİ , YAPIM TARİHLERİ VE KAPASİTELERİ
2006 yılında Kemalpaşa Yukarı Kızılca 590 Ton , Ödemiş Horzum Köyü 780 ton , 2007 yılında Bornova Yaka Köyü 680 ton , 2008 yılında 680 ton Buca Kırıklar , Gümüldür Dikmen 680 ton Kemalpaşa Nif Dağı Kirazlar Köyü 680 ton , Kemalpaşa Kara Orman Yangın Göleti 4 bin730 ton .
İzto'dan Yangın Göleti Çağrısı
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, orman yangınlarıyla mücadele etmek için bugüne kadar 6 yangın havuzu ve 1 gölet yaptırdıklarını belirterek; "8 gölet için daha 75 bin TL ayırdık