Jandarma Genel Komutanlığındaki Darbe Girişimi Davası

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Jandarma Genel Komutanlığının Beştepe Karargahı'ndaki eylemlerle ilgili 244 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi Savunma yapan eski teğmen Aslan, iddianamede yer alan, 22 Ağustos 2014'ten 2015 ortalarına kadar ByLock kullandığı tespitine rağmen suçlamayı kabul etmedi ve programın adını basından duyduğunu öne sürdü.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Jandarma Genel Komutanlığının Beştepe Karargahı'ndaki eylemlerle ilgili 244 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsünde görülen davanın duruşmasında, sanıklar, avukatları ve müştekiler hazır bulundu.

Duruşmada, olay tarihinde görevli olmamasına rağmen karargaha geldiği, haberci eri derdest ettiği ve karargahta silahlı faaliyette bulunduğu belirtilen eski astsubay Alper Özkan savunma yaptı.

Özkan, darbe girişiminin yaşandığı akşam saatlerinde teğmen Necip Erkul'un telefonla arayarak üsteğmen Şükrü Eğin'in kendisini çağırdığını söylediğini, bunun üzerine birliğine gittiğini ifade etti.

Eğin'in kendisine, siber saldırı ya da terör saldırısı olabileceğini söyleyerek yanındaki askerlerle karargah binasına geçtiğini dile getiren Özkan, bir süre sonra kendisinin de peşlerinden gittiğini, karargah içerisinde bir koşuşturma yaşandığını aktardı.

Bu esnada bir kişinin kendisine "eri tut" dediğini kaydeden Özkan, bu askerin müşteki tuğgeneral Veli Turan'ın habercisi olduğunu bilmediğini, eri rehin almadığını, Turan'ın derdest edilmesi olayından da haberi olmadığını savundu.

Darbe girişiminden habersiz olduğunu öne süren Özkan, "Sıkıyönetim ilan edildiğini amirim Eğin'den öğrendim. Sıkıyönetimin ne için ve ne zaman ilan edildiğini bilmiyorum." diye konuştu.

İlerleyen saatlerde nizamiye bölgesine gittiğini ve yoğun çatışma olduğunu belirten Özkan, elindeki MP-5 silahıyla sadece yerinin belli olmaması için yakınındaki lambaya ateş ettiğini, hedef gözeterek kimseye ateş açmadığını iddia etti.

Sabah saatlerinde kışladan çıkmak istemesine rağmen komutanlarınca buna izin verilmediğini, bir süre sonra yaşanan çatışmada üsteğmen Eğin ve eski yüzbaşı İlyas Pekdemir'in vurulduğunu anlatan Özkan, "İçeride farklı bir hiyerarşi vardı. Ben Eğin dışında kimseden emir almadım. Özellikle nizamiye bölgesinde rütbesini bilmediğim ve tanımadığın kişiler vardı. Burada sürekli silah sesleri geliyordu." ifadelerini kullandı.

- "ByLock'u basından duydum"

Sanık eski teğmen Abdullah Aslan da 15 Temmuz akşamı mesaiden ayrılarak ailesinin bulunduğu İstanbul'a gitmek için hazırlık yaptığını, olay akşamı yaşanan hareketliliğin ne olduğunu öğrenmek istediği karakolun önündeki polislerce gözaltına alındığını söyledi.

Darbe girişiminin yaşandığı akşamı nezarette geçirdiğini ve darbe girişimine katılmadığını savunan Aslan, soruşturma aşamasındaki "kışlaya gittiği" yönündeki beyanlarının da doğru olmadığını ileri sürdü.

Sanık Aslan, mahkeme heyetinin, "Jandarma Genel Komutanlığına gitmen için birinden emir ya da talimat aldın mı?" sorusunu, "Bu yönde emir almadım, ben AŞTİ'ye gidiyordum. Biraz zaman geçirmek ve yemek yemek için vaktim vardı. Bu esnada karakolun önünden geçerken polislere neler olduğunu sordum. Bana, 'Sen kimsin?' dediler. Askeri personel olduğumu söyleyince gözaltına alındım." şeklinde yanıtladı.

Aslan, iddianamede yer alan 0538 366 XX XX numaralı hattan 22 Ağustos 2014'ten 2015 ortalarına kadar ByLock kullandığı iddiasını da kabul etmeyerek, programın adını basından duyduğunu öne sürdü.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile