Jandarma Köpekleri 'Tonya' Ve 'Barut' Suçlulara Göz Açtirmiyor

Ordu'da Jandarma Komutanligi bünyesinde görev yapan egitimli iki bomba arama köpegi, operasyonlarda güvenlik güçlerinin en büyük destekçisi Bomba Arama Köpek Egitmeni Jandarma Uzman Çavus Ali Özdemir: 'Köpeklerin özellikle devlet büyüklerimizin korunmasinda, bombali terör eylemlerinin önlenmesinde ve silah kaçakçiligi yapan sahislarin yakalanmasinda bizlere çok büyük destegi var'.

HAYATI AKÇAY - Ordu Jandarma Komutanligi bünyesinde görev yapan egitimli bomba arama köpekleri "Tonya" ve "Barut", patlayici maddelerin ele geçirilmesinde önemli rol üstleniyor.

Egitmenlerinin nezaretinde birçok operasyonun vazgeçilmezi hassas burunlu köpeklerden Tonya 2, Barut 3 yasinda.

Belçika Malinois irki bomba arama köpekleri, çevre illerin yani sira Dogu ve Güneydogu Anadolu bölgelerinde de etkin rol alarak güvenlik güçlerinin en büyük destekçisi oluyor. Tonya ve Barut, simdiye kadar birçok operasyon ve görevde patlayici maddelerin ele geçirilmesini sagladi.

Bomba Arama Köpek Egitmeni Jandarma Uzman Çavus Ali Özdemir, AA muhabirine, köpeklerin keskin koku alma yetenekleriyle birçok operasyonu basariyla tamamladigini söyledi.

Köpeklerin, egitimler sayesinde operasyonda kendilerine çok büyük katki sagladigini belirten Özdemir, yol kontrol, asayis ve önlem aramalarinda Jandarma Teskilatina önemli katkilari oldugunu ifade etti.

Özdemir, insanlara göre 40 kat daha fazla koku alma özelligine sahip köpeklerin icra edilen görevlerde ve her türlü olayda önemli rol üstlendiginin altini çizerek, "Köpeklerin özellikle devlet büyüklerimizin korunmasinda, bombali terör eylemlerinin önlenmesinde ve silah kaçakçiligi yapan sahislarin yakalanmasinda bizlere çok büyük destegi var." dedi.

Bomba arama köpeklerine her an göreve hazir olabilmeleri için Il Jandarma Komutanligi bünyesinde olusturulan kondisyon parkurunda her gün egitim verdiklerini vurgulayan Özdemir, bu egitimlerin asla aksatilmadigina isaret etti.

Özdemir, Jandarma Teskilatinin adeta göz bebegi olan Tonya ve Barut'un saglik kontrollerinin de veteriner hekim tarafindan titizlikle yapildigini dile getirdi.

Tonya ve Barut'un henüz çok genç oldugunu belirten Özdemir, bomba arama köpeklerinin uzun süre teskilatta görev yapabilecegini aktardi.

Özdemir, kisa süre önce köpeklerle Ordu-Giresun Havalimani'na yapilan bomba ihbarina müdahale ettiklerini animsatarak, ayrica 30 ruhsatsiz tabanca, ruhsatsiz av tüfegi ve bunlara ait mermilerin ele geçirildigi operasyonda da katki sagladiklarini sözlerine ekledi.

- "Onlarla çok ciddi baglarimiz var. Ayri kaldigimizda bile çok özlüyoruz"

Bomba Arama Köpek Egitmeni Jandarma Uzman Çavus Abdulmecit Yazar ise uzun süre köpeklerle olduklari için aralarinda çok güzel bag kurduklarini söyledi.

Yillik izindeyken köpegini çok özledigini, geri döndügünde köpeginin de kendisini çok özledigini anladigini ve bir süre sarilarak özlem giderdiklerini belirten Yazar, söyle devam etti:

"Uzun süre ayri kalip döndügümüzde köpek gözümün içine bakiyor, üzerime atlayarak benimle sakalasiyor. O anda bu köpeklerin ne kadar sadik oldugunu görebiliyorsunuz. Bizim açimizdan da baktigimizda köpekler çok degerli. Onlarla çok ciddi baglarimiz var. Ayri kaldigimizda bile çok özlüyoruz."

Yazar, köpeklerin adeta aileden biri gibi oldugunu vurgulayarak, "Daha önce kurs döneminde köpegimden ayrilmak zorunda kaldigimda çok kötü etkilenmistim. Bu köpekler bizim adeta evladimiz gibi." diye konustu.

Bomba arama köpeklerinin 10 yasina kadar görev yapabildigine dikkati çeken Yazar, o yastan sonra üst komutanlarin verecegi karar dogrultusunda emekliye ayrilabildiklerini de kaydetti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile