İçişleri Bakanı Efkan Ala, yayımladığı genelgeyle polis ve jandarmadan, "yerinde hizmet projesi" kapsamında, mağdur vatandaşların işlemlerini, olay yerinde ya da vatandaşın uygun bulacağı bir yerde yürütmelerini istemişti.
Bunun üzerine harekete geçen Jandarma Genel Komutanlığı, hırsızlık, kapkaç, gasp gibi suçlardan mağdur olan vatandaşların işlemlerini karakola çağırma yerine olay yerinde yapmaya başladı.
Yeni uygulamayla vatandaşın karakola getirilmesi yerine evlerinde ve olay yerinde ifadesinin alınması sağlanıyor. Bu uygulama başta yaşlı ve engelliler olmak üzere bütün vatandaşlar için büyük rahatlık sağlıyor. Uygulamanın özellikle kırsalda yaşayan vatandaşlara büyük kolaylık sağladığına işaret ediliyor.
-Bakan Ala imzalı genelge-
Bakanlıkça başlatılan çalışmayla özellikle hırsızlık, kapkaç, gasp gibi suçlarda şikayetçi veya mağdurların işlemlerinin daha kısa sürede bitirilmesi amaçlanıyor. Bunun için mağdur vatandaşın müracaat, olay yeri, görgü, tespit ve bilgi alma tutanaklarının polis merkez amirlikleri veya jandarma karakol komutanlıklarına çağrılmadan olay yerinde düzenlenmesi isteniyor.
Yasal zorunluluk gerektirmeyen durumlarda, mağdurun veya bilgi sahibi konumundaki engellilerin işlemleri bulundukları yerde yapılacak.
Suçtan zarar gören veya bilgi sahibi durumundaki kadınlarla ilgili işlemler ise kadın görevlilerce yürütülecek. Kadın görevlinin bulunmaması durumunda söz konusu şahısların müracaatları polis merkezi veya jandarma karakollarına davet edilerek alınacak.
Trafik kazalarında mağdur ve şikayetçilerle ilgili işlemler de kaza yerinde tamamlanacak. Ancak söz konusu kişilerin sağlık durumları elvermemesi durumunda işlemler sevk edildikleri sağlık kuruluşlarında tamamlanacak. şahısların karakollara gelmesine gerek kalmayacak.
- Sivil görevliler hizmet verecek
Kolluk kuvvetlerince gerçekleştirilen adli ve idari nitelikteki tebligat işlemleri de ilgili kişilerin ev veya iş yerlerine giderek yapılacak.
İhbar ve müracaatın gizlilik veya hassasiyetine göre vatandaşların bulunduğu yerlerde verilen hizmetlerin sivil görevlilerce yürütülmesine özen gösterilecek.
İşlemlerin jandarma karakollarında yürütülmesi zorunluluğu olmadığı sürece vatandaşlarla öncelikli olarak telefonla iletişime geçilecek. Onlara görevlilerin bulundukları yere geleceklerine ilişkin bilgi verilecek.
Uygulamanın etkin ve hızlı yürütülmesi için gerekli görülmesi durumunda yaya veya motorize ekip sayıları da artırılacak.
Jandarmadan Vatandaşa Yerinde Hizmet
Jandarma, suç mağduru vatandaşlara yerinde hizmet vermeye başladı. Buna göre, hırsızlık, kapkaç ve gasp gibi suçlardan mağdur olan vatandaşların işlemleri, karakola çağrılmalarına gerek kalmadan olay yerinde yapılıyor.