Japon bilim adamlari, henüz kesin bir çaresi bulunmayan Alzheimer hastaliginin tedavisinde umut olabilecek bir çalismaya imza atti. Kyoto Üniversitesi iPS Hücreleri Arastirma ve Uygulama Merkezi’nden Prof. Haruhisa Inoue liderligindeki ekip, uyarilmis pluripotent kök hücrelerden olusturulan beyin sinir hücrelerini inceleyerek Alzheimer hastaligina yatkin kisilerin genetik özelliklerini belirlemeyi basardi. Alzheimer hastaligi teshisi konan 102 kisinin katildigi çalismada iPS hücreleri olarak da bilinen uyarilmis pluripotent kök hücreler yoluyla beyin hücreleri olusturan ekip, hücrelerin protein yapilarini ve genetik durum analizlerini gerçeklestirdi. Alzheimer’a neden oldugu düsünülen anormal proteinlerle iliskili 496 küçük gen mutasyonu belirleyen bilim adamlari ayrica anormal protein miktarini kontrol eden 8 gen de tespit etti. Çalisma sonucunda bulunan genlerin özelliklerinin incelenmesinin, Alzheimer hastaliginin kesin nedenin belirlenmesinin, erken teshis ve yeni tedavi yöntemlerinin bulunmasinin önünü açacagi öngörülüyor.
Programlanabilir hücre
Uyarilmis pluripotent kök hücreler deri veya kan hücrelerinden alinip, erken olusum evresinde pluripotent hücrelere dönüsecek biçimde programlanabiliyor. Söz konusu hücreler tedavi amaciyla istenen herhangi bir insan hücresine dönüstürülebiliyor.
Beyin hücrelerini yok ediyor
Yaygin görülen bir demans türü olup beyin hücrelerinin yok olmasina neden olan ilerleyici bir nörolojik hastalik olarak bilinen Alzheimer’in dünya genelinde yaklasik 50 milyon kisinin hayatini etkiledigi biliniyor. Düsünce, hafiza ve davranis fonksiyonlarinda azalmaya neden olan Alzheimer’in kesin nedeni bilinmezken, etkin bir tedavi yöntemi de bulunmuyor.
Japon Bilim Adamlarindan Alzheimer Tedavisinde Umut Olacak Çalisma
Japon arastirmacilar, uyarilmis pluripotent kök hücrelerden olusturulan beyin sinir hücrelerini inceleyerek Alzheimer hastaligina yatkin kisilerin genetik özelliklerini belirlemeyi basardi.