Japon Bilim Insanlari Covid-19'A Iyi Gelen Meyveyi Açikladi

Japon Bilim Insanlari Covid-19'A Iyi Gelen Meyveyi Açikladi

Japon bilim insanlarinin yaptigi deneysel çalisma, Trabzon hurmasindan elde edilen tanen maddesinin Covid-19’a yakalanma veya siddetli semptomlar gelistirme ihtimalini düsürdügünü ortaya koydu.



Covid-19’a karsi asi ve ilaç gelistirme çalismalari dünya genelinde sürerken, Japon bilim insanlari virüsle mücadelede umut olabilecek bir bilimsel çalismaya imza atti. Ülkenin Kashihara kentindeki Nara Tip Üniversitesi’nden bir arastirma grubu, hamsterlar üzerinde yapilan deneylerin Trabzon hurmasindan elde edilen tanen maddesinin Covid-19’dan enfekte olma veya ciddi semptomlar gelistirme ihtimalini düsürdügünü ortaya koydu. Sonuçlari Ingiltere’deki Scientific Reports dergisinin 8 Aralik tarihli dijital versiyonunda yayinlanan çalisma kapsaminda hamsterlarin agiz bosluguna Trabzon hurmasindan elde edilen tanen maddesi içeren bir bilesigi uygulayan arastirmacilar, maddeyi almayan hamsterlarin akcigerlerinde 3 gün içinde yüksek oranda viral yük ve zatürre belirtisi tespit etti. Trabzon hurmasindan elde edilen tanen bilesigi enjekte edilen hamsterlarin akcigerlerinde ise düsük viral yogunluk gözlenirken, verem belirtisine rastlanmadi.

ENFEKSIYON RISKINI DE AZALTIYOR

Ayrica Trabzon hurmasindan elde edilen tanen maddesi verilen hamsterlari 30 dakika boyunca Covid-19 virüsü tasiyan hamsterlarla ayni kafese koyan uzmanlar, 1 haftanin ardindan yapilan testlerde maddeyi alan hamsterlarin cigerlerinde virüse rastlamadi. Bulgularin deneyde kullanilan bilesigin Covid-19’dan enfekte olma veya siddetli semptomlar gelistirme ihtimalini düsürdügünü ortaya koydugunu belirten uzmanlar, buna ragmen insanlar üzerindeki klinik testlerin önem tasidiginin ve daha fazla deneye ihtiyaç oldugunun altini çizdi.

HER DERDE DEVA

Aslen Çin ve Japonya’da yetisen ve ülkemizde "cennet meyvesi" ya da "cennet hurmasi" olarak da bilinen meyvenin içerdigi zengin A, C, B1, B2 ve B3 vitaminleri, karbonhidrat, fosfor, protein, kalsiyum, demir, sodyum, selüloz, potasyum ve magnezyum nedeniyle kalp hastaliklari, kanser gibi ciddi hastaliklara karsi koruyucu etki gösterdigi belirtiliyor. Bitkilerden elde edilen açik sari-kahverengi toz, pul ya da süngersi kütle halindeki biçimsiz maddeler olan tanenler ise bitkilerin kök, odun, kabuk, yaprak ve meyvelerinde bulunuyor.

(Burak Ersoy-IHA)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile