Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, makamındaki ziyarette, göç ve mülteci meselesi konusunda en yüksek desteği bütün dünya ülkeleri içerisinde Japonya’dan aldıklarını söyledi.
Japonya’dan kişi başına düşen milli geliri çok daha yüksek olan ülkelerin bütün birimleriyle Gaziantep’e gelerek, destek sözü vermesine rağmen, ciddi bir katkı sağlamadığını ifade eden Şahin, "Tamamen sözde kalan, sizde bunu iyi yapıyorsunuz deyip bunun üzerinden kendi elini taşın altına koymayan çok ülkeyle bir araya gelme durumunda kaldık. Öyle de olunca sizin ülkenizin, duruşunuzun ve katkınızın daha kıymetli olduğunu görme fırsatımız oldu. Sizin bakışınız bugün uluslararası kurumların, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği gibi aynı bakış olmuş olsaydı etrafımızda yanan ateş çemberi çoktan söndürülmüştü ve dünyanın en büyük sorunu olan göç çok daha sağlıklı bir şekilde yönetilmişti. Dolayısıyla Japonya ve Türkiye’nin insani, vicdani bakışına bütün dünyanın, dünya vatandaşlarının, adaletli bir dünya hedefi için bu bakışın bütün dünya bakışına dönüşmesine ihtiyacımız var. Özellikle bütün dünya vatandaşlarına sorulduğu zaman da artık burada en büyük sınavın Türkiye tarafından verildiğini ama en büyük fedakarlığın en büyük desteği de Japonların verdiğini bütün dünya görüyor. Bu bakımdan tarihçiler bu dönemi yazdığı zaman hem bizim hem de sizin yaptıklarınızı altın harflerle yazacaklar" dedi.
Şimdi Gaziantep zamanı
Şimdi Gaziantep Zamanı sloganıyla başlatılan kampanya hakkında da bilgi veren Şahin, tarih, kültür ve turizm kenti Gaziantep’e Japon turist gelmesi için büyükelçiden destek istedi. Japon halkının kültürel mirasa çok meraklı olduğunu ve Kapadokya’ya bu anlamda çok sayıda turistin geldiğini hatırlatan Şahin, “Bizim yeni hedefimiz Kapadokya’ya gelen Japon turisti Gaziantep’e getirmek. 3 milyon Kapadokya’ya gelen turist var. Onun üçte birini, 1 milyon Japonya turisti istiyorum büyükelçim. Ayrıca bizim Gaziantep Üniversitemizde 60 bin öğrenci var. Çok genç bir şehiriz biz. Gaziantep Üniversitesi ile Japonya’da biliyoruz bu konuda üniversiteler hem sosyal sorumluluğu çok güçlü başarıyorlar, karşılıklı Japon üniversiteleriyle ve Gaziantep Üniversitesiyle çok güçlü bir şekilde işbirliği yapıp gençlerimizin arasındaki Erasmus gibi bir projeyi yapabilirsek çok memnun oluruz" dedi.
Suriyelilerin gelmesiyle konut başta olmak üzere birçok alanda ihtiyacın arttığına dikkati çeken Şahin, belediyenin yaptığı çalışmalar ve mülteci çocukların eğitimi hakkında bilgi verdi.
"Türkiye’nin en güvenilir ve güçlü kadınlarından biri"
Hiroshi Oka da Fatma Şahin’in Türkiye’nin en meşgul, en güvenilir ve en kuvvetli kadınlarından birisi olduğunu söyledi.
Oka, Türkiye’de 3 milyon ve Gaziantep’te 450 bin mültecinin bulunduğunu belirterek, Şahin’i tebrik etti. Mültecilere yönelik desteğin Türkiye ve Japonya arasındaki ilişkilere faydası olduğunu vurgulayan Oka, İslahiye’deki çadır kentini ziyaret ettiklerini aktardı. Japonya’dan üst düzey heyetlerin Gaziantep’e geleceğini belirten Oka, "1985 yılında Gaziantep’i ziyaret etmiştim. O zamanki Gaziantep ve şimdiki Gaziantep arasında baya fark var, sanayileşmiş çok şaşırdım. Bu bağlamda da bundan sonra Japonya ve Gaziantep belediyemiz ile turizm ve eğitim konusunda da işbirliği yapmamızı rica ediyorum” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Oka ve Şahin, birbirlerine hediye verdi.
Japon Büyükelç'den Başkan Şahin'e Ziyaret
Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Hiroshi Oka, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’i ziyaret etti.