Japon Büyükelçi'nin Katılımıyla Kadın Gelişim Ve Dayanışma Merkezi Açıldı

Japon Büyükelçi'nin Katılımıyla Kadın Gelişim Ve Dayanışma Merkezi Açıldı

Mülteci kadınlar ve bölge kadınlarına özel olarak hizmet veren Kadın Gelişim ve Dayanışma Merkezi (SADA), Gaziantep’te Japon Büyükelçisi Akio Miyajima’nın katılımıyla gerçekleşen törenle açıldı.

Japon Hükümetinin mali desteğiyle, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) öncülüğünde, Sıgınmacılar ve Göçmenlerle Dayanısma Dernegi (SGDD-ASAM), Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen “Gaziantep Kadınlara Özel Merkez, Geçim İmkanları Desteği” Projesi kapsamında hayata geçirildi.

Törenin açılış konuşmalarını BM Mukim Koordinatörü ve BM Kalkınma Programı Mukim Temsilcisi Irena Vojackova Sollorano, Japonya’nın Türkiye Büyükelçisi Akio Miyajima, UN Women Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi Temsilci Vekili Alia El-Yassir, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Direktörü Numan Özcan, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Deniz Köken ve Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD-ASAM) Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak yaptı.

“Gaziantep Kadınlara Özel Merkez, Geçim Imkanları Destegi” Projesi kapsamında faaliyetlerine başlayan Merkezin açılış törenine ayrıca Gaziantep Vali Yardımcısı Uğur Aladağ, Gaziantep Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Milli Eğitim İl Müdürlüğü, İl Göç İdaresi, Halk Sağlığı İl Müdürlüğü, İŞKUR İl Müdürlüğü, Ezo Gelin Halk Eğitim Merkezi, Avrupa Birliği desteğiyle yürütülen ilgili programların ve projelerin temsilcileri, mülteci kadınların yoğun olarak yaşadığı mahallelerin muhtarları, Güneydoğu Anadolu Koruma Çalışma Grubu üyesi kuruluşlar, basın mensupları, Merkezden faydalanan kadınlar ve çocukları da katıldı.

Törende karşılama konuşması yaparak proje hakkında bilgi veren UN Women Ülke Program Direktörü Fulya Vekiloğlu, Türkiye’nin 2016 yılı sonu itibarıyla 3 milyondan fazla kayıtlı Suriyeli mülteci ile dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke olduğunun altını çizdi. Gaziantep’te başlayan projenin BM Kadın Birimi’nin global düzeydeki çalışmalarını destekleyen bir model oluşturacağına inandıkları söyleyen Vekiloğlu, SADA Kadın Gelişim ve Dayanışma Merkezinin aslında Türkiye’nin gösterdiği ev sahipliğini sembolize ettiğini belirtti.

Vekiloğlu, “Her kesimden ve milletten kadınları kucaklayan Merkezde kadınları ve kız çocuklarını ekonomik, sosyal ve kültürel hayatın aktif katılımcıları olarak geri kazanmayı hedefliyoruz” dedi.



“Sadece kadınlara hizmet veren merkezler mülteciler için oldukça önemli”

BM Mukim Koordinatörü ve BM Kalkınma Programı Mukim Temsilcisi Irena Vojackova Sollorano ise, “Bölgeye mülteci akışının başlamasının hemen ardından Birleşmiş Milletler kuruluşları ve Türkiye uluslararası toplumla yakın koordinasyon ve işbirliği içinde ihtiyaçları karşılamak için ellerinden geleni yapmaktadır. Şimdiye kadar ülke çapında 40’tan fazla toplum merkezi kuran BM kuruluşları ve STK’lar buralarda çeşitli hizmetler sunmaktadır.Kadınların ihtiyaçlarını karşılayacak geçim kaynakları ve ekonomik güçlendirme fırsatlarından yararlanabilmeleri için daha fazlasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bölgedeki deneyimlerimiz sonucu kadınların tecridini kırabilecek, onları güven altına alabilecek, travmaların üstesinden gelmelerine yardımcı olacak ve yeni oldukları toplumda kendilerini sosyal ve ekonomik yaşama entegre olmaya hazır hissedecek kadınlara özel alanlarının oluşturulmasını önemini öğrendik. Bu tür alanlar, kadınların öz güven kazanmaları, beceri geliştirmeleri ve korumaları için sosyal destek sağlamaktadır. Bu nedenle sadece kadınlara hizmet veren merkezler mülteciler için oldukça önemli. Türkiye’deki Birleşmiş Milletler Ajansları ve yerel makamlar arasındaki işbirliğine büyük önem veriyorum. Bu proje bu tür girişimlerin güzel bir örneği. Proje ve Merkezde yürütülen faaliyetlerin mülteci ve ev sahibi toplumdaki kadınların birbirlerini daha iyi tanımalarına şans vereceğini ve barışçıl ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlanacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

UN Women Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi Temsilci Vekili Alia El-Yassir de, “Sürdürülebilir kalkınma ve barışı sağlamak için Türkiye’de kadınların engin potansiyelini kullanmamız gerekiyor. UN Women mülteci toplumu ve bölge halkı kadınlarını desteklemek amacıyla en iyi yaklaşımları işbirliğiyle geliştirmek için çalışmaya kendini adamıştır” ifadelerini kullandı.

ILO Türkiye Ofisi Direktörü Numan Özcan, Suriyelilerin de çalışmalarını önemsediklerini belirterek, “Çalışma hayatındaki temel standartları düzenleyen ihtisas kuruluşu olarak ILO’nun, kendi vatandaşlarımız kadar geçici koruma altındaki Suriyelilerin de insana yakışır işlerde çalışmasını önemsediklerini belirtti.

Özcan, "Bu ilkeden hareketle, SADA Kadın Gelişim ve Dayanışma Merkezi bünyesinde yürütülen faaliyetlerle yerel ve mülteci kadınların iş gücü piyasalarına daha kolay erişerek kendileri ve aileleri için insanca bir yaşam kuracak gelir imkanlarına ulaşmalarını umuyoruz” ifadelerine yer verdi.

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD-ASAM) Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak ise, “Türkiye 30 milyar dolardan fazla insani yardım ile dünyada milli gelirine göre en fazla yardım yapan ülke olma özelliğini sürdürmektedir. Suriye krizinin 7. yılında artık hassas gruplara, kadınlara, çocuklara yönelik çalışmalar her zamankinden daha büyük önem kazanmıştır. SGDD olarak bizler de 80 saha ofisi ile 46 şehirde çalışmalarımıza, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlükleri, Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü gibi devlet kurumlarının yanı sıra belediyeler ve uluslararası organizasyonlarla yürütmeye devam ediyoruz” dedi.

Projenin ve merkezin finansal desteğini sağlayan Japon Hükumeti adına söz alan Japonya’nın Türkiye Büyükelçisi Akio Miyajima merkezin açılışından duydukları memnuniyeti ifade ederek, bölgedeki kadınlara ve mülteci kadınlara yönelik çabaları her zaman destekleme,ye hazır olduklarını vurguladı.

Açılış töreni kurdele kesimi, merkezdeki kreşten faydalanan çocukların sunduğu dans gösterisi ve merkezin birimlerinin ziyaret edilmesiyle sona erdi.

SADA Kadın Gelişim ve Dayanışma Merkezi, Japon Hükumetinin mali desteğiyle, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) öncülüğünde, Sıgınmacılar ve Göçmenlerle Dayanısma Dernegi (SGDD-ASAM), Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen “Gaziantep Kadınlara Özel Merkez, Geçim İmkanları Desteği” Projesi kapsamında hayata geçirildi.

Mülteci kadınlarla bölgede yaşayan kadınlar arasında diyalog ortamı oluşturmayı ve sosyal dayanışmayı güçlendirmeyi hedefleyen proje kapsamında, kadınların sosyal ve ekonomik olarak güçlendirilmesi amaçlanıyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile