Japon Doktorlardan 'Fetal Tedavi' Müjdesi

Japonya’da bir grup doktor, ciddi kalp rahatsizligi bulunan bir bebegin "fetal tedavi" adi verilen bir teknikle anne karninda basarili bir sekilde ameliyat edildigini duyurdu.

Japonya’daki Ulusal Çocuk Sagligi ve Gelisimi Merkezi’nden (NCCHD) bir grup doktor, Temmuz ayinda 25 haftalik bir bebegin anne karninda basarili bir sekilde ameliyat edildigini duyurdu. Kalbe giden damarlarinda ileri derecede "aort darligi" bulunan bebege, anne karnina igne benzeri özel bir tüp araciligiyla müdahale edildigi bildirildi.

Daralan damarlari genisletmeyi basaran ekip, Ekim ayinda saglikli bir sekilde dogan bebegin durumunun iyi oldugunu açikladi.

Operasyonun "fetal tedavi" konulu NCCHD’ye ait çalisma kapsaminda gerçeklestirildigi ve yöntemin Japonya’da ileri derece "aort darligi" tedavisinde ilk kez kullanildigi ögrenildi.

2025 yilina kadar 5 klinik çalisma gerçeklestirmeyi hedefleyen NCCHD, Müdür Yardimcisi Haruhiko Sago, “Kritik dogustan kalp rahatsizligi vakalarinin rahim içinde tedavi edilebilecegini göstermemiz büyük önem tasiyor. Operasyonun güvenligini ve etkisinin gelisimini takip ederek, bu rahatsizliga sahip olan fetüslere tedavi olusturmak istiyorum.” dedi.

Bebek dogmadan tedavi ediliyor

Anne karnindaki bebeklerde dogum öncesinde tespit edilen ciddi saglik sorunlarini tedavi etmeyi amaçlayan "fetal tedavi", gelismekte olan tibbi bir teknoloji olarak biliniyor. Yenidogan 10 bin bebekte ortalama 3 veya 4’ünde görülen kalp rahatsizligi için uzmanlar, yöntemin yayginlasmasi halinde birçok hastaligin dogum öncesinde önlenebilecegine dikkat çekiyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile