Japon JCR Şirketinin Türkiye'nin Kredi Notunu Yükseltmesi

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR'nin not artımının, Türkiye’nin dengeli, sağlıklı, sürdürülebilir büyümede ve 2023 vizyonunu hayata geçirmede önünü daha da açtığını vurguladı.

Kalkınma Bakanı Yılmaz, Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR’nin, Türkiye'nin kredi notunu iki kademe artırarak, BB'den yatırım yapılabilir seviye olan BBB-'ye yükseltmesiyle ilgili bir açıklama yaptı. Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR, Türkiye'nin kredi notunu iki kademe artırarak, BB'den yatırım yapılabilir seviye olan BBB-'ye yükselttiğine işaret eden Yılmaz, JCR tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin olumsuz uluslararası ekonomik ortamın zorlukları ile başarılı bir şekilde başa çıktığının belirtildiği kaydedildi. Açıklamada finansal sistemde önemli bir kırılganlık olmadığının da belirtildiğini kaydeden Yılmaz, bu değişikliğin Asya kaynaklı önemli ölçüdeki sermayenin Türkiye'ye yönlendirilmesinde faydalı olacağını tahmin ettiklerini vurguladı. ABD tahvil piyasasının en fazla alacağı olan ülkelerin Çin ve Japonya olduğuna dikkat çeken Yılmaz açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"Böylece hem doğrudan yabancı yatırımların hem de uzun vadeli dış kaynakların artmasıyla büyümenin ve cari açığın finansmanın kalitesinin artması ve kırılganlıkların azalması beklenmektedir. JCR not artırımı gerekçesinde, Türkiye’nin küresel krizden sonra oluşan kötü dış koşullara rağmen işsizlik, büyüme ve dış ticaret açığında gösterdiği başarısının ve gelişmekte olan ülkeler içinde yüksek büyüme göstermesinin önemli olduğunu ifade edilmektedir.

Bu şekilde Fitch (5 Kasım 2012) ve Moody’s’den (17 Mayıs 2013) sonra üçüncü bir uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu da Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmiş oldu. Standard&Poor’s ise 27 Mart 2013 tarihinde yaptığı açıklamada Türkiye’nin uzun dönem yabancı para cinsinden kredi notunu BB’ den BB+’ ya yükseltmişti. Bu not yatırım yapılabilir seviye öncesi son kademedir. Tüm bu not artışı kararları gecikmeli olmakla birlikte Türkiye ekonomisinin özellikle küresel krizden çıkış sürecinde gösterdiği başarılı performansın sonuçları olmaktadır. Ekonomi yönetiminde uygulanan gerçekçi, kararlı ve tutarlı politikalar sayesinde Türkiye ekonomisinin temelleri daha sağlam hale getirilmektedir. Yatırımcılara güven vermektedir. Kamu maliyesinin güçlü yapısı, kamu borç stokundaki azalma eğilimi, enflasyonun kontrol altında tutulması, döviz kurunda istikrar, güçlü döviz rezervleri, cari açığın sürdürülebilir seviyelere çekilmesi ve finansmanında sorun yaşanmaması, son dönemde uluslararası yatırımlar alanında atılan adımlar (üçüncü havaalanı ve köprü, nükleer santral, Kanal İstanbul projeleri), çözüm sürecinin istikrarı ve güven ortamını güçlendirmesi uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerini olumlu yönde etkilemiştir. Türkiye’nin dengeli, sağlıklı, sürdürülebilir büyümede ve 2023 vizyonunu hayata geçirmede önü daha da açılmıştır."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile