Japon Lider, Bakanların Tapınak Ziyaretini Savundu

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, kabine üyelerinin tepki çeken tapınak ziyaretine arka çıktı.

Milliyetçi bir isim olarak bilinen Abe, mecliste yaptığı konuşmada, "Bakanlarım, tehditler karşısında geri adım atmaz. Bu ülke için hayatlarını kaybetmiş olan insanlara saygısını göstermek isteyenlerin bunu göstermesini sağlayabilmemiz gerekli." diye konuştu.

Bahar Festivali çerçevesinde Başbakan Yardımcısı Taro Aso başta olmak üzere kabineden 4 isim Yasukuni Tapınağı'nı ziyaret etmişti. Bu ziyaretin ardından da 169 vekil, tapınağa gitmişti. Başbakan Abe'nin şahsen gitmemiş olmasına rağmen isminin ve resmi görevinin yazılı olduğu küçük bir çelenk gönderdiği kaydedildi. Başbakan Abe, görevlerinden birinin de "ülke gururunu ve çıkarlarını korumak" olduğunu söyledi.

Japonya'nın 20'inci yüzyılın ilk yarısındaki savaşlarda kaybettiği yaklaşık 2,5 milyon kişi adına yaptırılan Yasukuni Tapınağı, bazı ülkeler tarafından Japonya'nın o dönemki militarist politikasının bir sembolü olarak görülüyor. Tapınakta, savaş suçundan idam edilen isimlerin de mezarı yer alıyor.
SEUL, JAPON ELÇİYİ ÇAĞIRDI
Öte yandan, Güney Kore, Japonya'nın Seul Büyükelçisi'ni dışişlerine çağırarak Yasukuni Tapınağı'na yapılan ziyaretleri protesto etti. Japon bakan ve vekillerin ziyaretine Güney Kore lideri Park Geun-Hye de tepki göstermişti. Geun-Hye, Koreli gazetecilere yaptığı açıklamada, "Japonya, uluslararası toplumla uygun bir şekilde ilerlemeli. Sağa kayarsa Asya ülkeleriyle ilişkileri kötüleşir. Tokyo'nun farklı bir tarih algısı varsa ve geçmişin yaralarını kaşırsa ilişkilerin geleceği zorlaşır." uyarısında bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile