Japonya'nın en büyük perakende zinciri Aeon Grubu, İzmir'de 44 Türk ihracatçı firması ile ikili iş görüşmesinde bir araya geldi. Yıllık cirosu 59 milyar dolara ulaşan Japonya'nın en büyük gıda perakende grubu AEON firması yetkilileri ile, 44 Egeli firmanın görüşmeleri Ege İhracatçı Birlikleri'nde tam gün sürdü.
Çok sistematik bir alım programı yapan Japonlar, önce firmalardan çok sayıda sorunun olduğu bir form doldurmalarını istedi. Ardından her firma ile görüşme gerçekleştirildi. Greyfurt alımının ardından limon ve kiraz alımına da başlayabileceklerini kaydeden Japon yetkililer, Çin ile yaşanan kalite sorunları nedeniyle Türkiye'nin gıda alımında alternatif pazar haline gelebileceğine dikkat çekti. AEON Global Grub'a bağlı AIC Inc. Alım Yetkilisi Katsuhito Inakubo, Ege'de dikkat çeken firmalar olduğunu belirterek; "Burada tesis ziyaretleri yapacağız. Pınar Süt ve Işık Organik'i ziyaret edeceğiz. Türkiye'nin potansiyelini biliyoruz. Ancak kuru meyvede fazla tüketimimiz yok. Daha fazla tüketim için tanıtım çalışması yapmak gerekiyor" dedi. Japonya'da Türkiye'nin yeterince bilinmediğini kaydeden Inakubo, ancak turistik ve ticari olarak gelenlerin bir kez daha gelmek istediğini söyledi. Inakubo, greyfurt ithalatının ardından limon ve kirazda da ithalata başlanabileceğini vurguladı.
KALİTELİ ÜRÜN İSTİYORLAR
İkili görüşmeler öncesinde bir konuşma yapan Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Sezmen Alper, İzmir ile ilgili bilgiler verdi. Türkiye'nin geçen yıl gerçekleştirdiği gıda ihracatının 13 milyar 260 milyon dolar olduğunu belirten Alper, "Bu miktarın 3 milyar 126 milyon doları bizim birliğimiz kanalıyla yapıldı. Türkiye'den Japonya'ya geçen yıl 232 milyon dolar ihracat oldu. EİB kanalıyla ise 56 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Japonya'ya yaptığımız ihracatta orkinos birinci, zeytinyağı ikinci, susam üçüncü sırada. İhraç ettiğimiz diğer önemli ürünler ise, çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir, salça, defne, haşhaş, adaçayı, dondurulmuş biber. Türkler'e karşı müthiş sevgileri var. Sizden bir kez mal aldıkları zaman sizi unutmazlar. Herkes bu ülkeye mal satmak istiyor. Tek şartları var. O da kalite" dedi.
TÜRK KİRAZI ALACAKLAR
Japonya'da Türk Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği'ne danışmanlık yapan Japon-Türk Dostluk Derneği Başkanı Toshiyuki Koiwa, Türk firmalarının Japonya'ya ihracat potansiyelinin çok yüksek olduğunu söyledi. İki ülkenin birbirlerini yeni yeni tanımaya başladığına dikkat çeken Koiwa; "Son dönemde önemli gelişmeler oldu. Japon Tarım Bakanlığı'ndan yetkililer inceleme için Türkiye'ye geldi. Ağustos ayında Japonlar, Türkiye'den greyfurt ithalatını serbest bıraktılar. Japonya 178 bin ton greyfurt alıyor. Greyfurt ithalatını ABD ve Güney Afrika'dan yapıyoruz. Bundan sonra Türkiye'den ürün almak mümkün olur" dedi.
Koiwa, greyfurttan sonra Türk kirazı satmak için de çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Japon Perakende Devi Aeon'un Raflarını Türk Malları Süsleyecek
Japonya'nın en büyük perakende zinciri Aeon Grubu, İzmir'de 44 Türk ihracatçı firması ile ikili iş görüşmesinde bir araya geldi