1986 yılından beri Kaman bölgesinde Prens Mikasa'nın önderliğinde yapılan kazılardan çıkarılan eski eserlerin sergilendiği müzenin açılışı nedeniyle tören düzenlendi.
Törende konuşan Prens Mikasa, müzenin Türk ve Japon dostluğunu pekiştiren yeni bir adım olduğunu belirtti. Mikasa, Türk ve Japon dostluğunun ilk adımının, Japonya'ya giderken çok sayıda Türk denizcinin şehit olduğu Ertuğrul Firkateyni'ne dayandığını aktardı.
Daha sonra İran–Irak savaşında Tahran'da mahsur kalan Japon turistlerin de ülkelerine güvenli bir şekilde ulaşmalarını da Türkiye'nin sağladığını hatırlattı.
Mikasa, bu iki olaydan sonra iki ülke arasındaki dostluğu pekiştiren son adımın Kaman Arkeoloji Müzesi olduğunu belirtti. Mikasa, müzenin özellikle ilkokul ve ortaokullu Türk çocukları tarafından gezilmesini istedi. Müze hakkında teknik bilgilerde veren Mikasa, Kaman'da yapılan kazılarda çok önemli bulguların olduğunu söyledi.
Bakan Günay da, müzenin açılışının bu yıl Türkiye'de kutlanan 'Japon Yılı'na denk gelmesinin sevindirici olduğunu ifade etti.
Müzenin 2008 yılında temelinin atıldığını belirten Günay, Japon hibesi ile yapılan müzenin teşhir ve tanziminin ise kendi bakanlığı tarafından yapıldığını aktardı. Bakan, müzenin ayrıca Türkiye ve Japon dostluğunun 120. yıldönümünde açılmasının kendisini çok mutlu ettiğini belirtti.
Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesildi. Bakan Günay ve Prens Mikasa, yaklaşık bin 400 metrekarelik kapalı alana sahip müzeyi gezdi. Prens ve Günay, daha sonra resepsiyona geçti.
Müze, açık ve kapalı sergi salonları, kütüphane, eser depoları ve eserlerin restorasyonuna imkan tanıyan laboratuvarlardan oluşuyor.