Japon şehir plancısı ve mimar Doç. Dr. Yoshiko Tsuruta, 4 öğrencisiyle birlikte Shova Women’s Üniversitesi tarafından “Türkiye’deki Kent Yapısı ve Çarşı-Pazar Mekanlarının İşlevi” ile ilgili bir veri tabanının hazırlanması için Bodrum Belediyesi İmar Servisi’ni inceledi. Daha önce Marmara, Ege, İç Anadolu ve Karadeniz gibi Türkiye’nin farklı bölgelerinde araştırma yapıldığını söyleyen Doç. Dr. Yoshiko Tsuruta, “Çeşitli büyüklükte örnekler seçilerek alan çalışması yapıldı. Söz konusu kentler için pazar mekanının günümüzde nasıl bir işlev taşıdığı bundan sonraki durumuyla birlikte incelenecek ve elde edilecek sonuçlara göre Türkiye’deki kent ve çarşı- pazar mekanları turistler için çok daha dikkat çekici bir hale gelecektir” dedi.
Doç. Dr. Yoshiko Tsuruta, 1993 yılı Ağustos ayında Bodrum’a geldiğinde henüz Türkçeyi bilmediğini, şimdi ise Türkçe konuşarak gezdiği Bodrum’u çarşı-pazar ve canlı mekan olarak hem gelişmiş, hem de genişlemiş olarak gördüğünü, Bodrum’un beyaz evlerin ve çarşıdaki dükkanların eski dokusunun aynen korunduğu, doğallığının yine korunması gerektiğini, Bedesten’in arkasındaki el emeği yapım ve satımı yapılan yerlerin ayrı bir güzellik kattığını, el işlerinin özentili tasarımlarının kızlar için çok güzel olduğunu söyledi.
Doç. Dr. Yoshiko Tsuruta, Bodrum Belediyesi İmar Servisi’nden Bodrum çarşı-pazar mekanları ile ilgili bilgi ve imar planlarından örnek aldı.
Japon Şehir Plancıları Bodrum’un Kent Yapısını İnceliyor
Muğla’nın Bodrum ilçesine gelen Japon şehir plancısı, Bodrum Belediyesi imar servisini ziyaret etti.