Japonya’da yaşlanan toplumun getirdiği potansiyel öğrenci sayısındaki azalma, eğitim kurumlarını farklı çözüm önerileri aramaya itiyor. O kurumlardan biri olan Japonya’nın Kyoto Şehrindeki Hanazono Üniversitesi, “100 Yıllık Öğrenim Bursu” uygulamasını hayata geçirdi.
Yaşla orantılı burs
Yaşlı öğrenci adaylarına yaşlarıyla doğru orantılı olacak şekilde burs imkanı sağlayan üniversitedeki programın işleyişi de oldukça basit. Her 10 yıllık yaş periodu, eğitim programının normal ücretinden düşülecek miktara karşılık geliyor. 62 yaşındaki bir öğrenci 3 milyon 184 bin yenlik 4 yıllık programa yüzde 60’lık indirimle 1 milyon 273 bin yen öderken, 50’li yaşlarındaki öğrenciler yüzde 50 indirimli, 70’liler yüzde 70 indirimli eğitim alabiliyor. 100 yaşın üzerindekiler ise ‘yüzde yüz’ burstan yararlanarak hiçbir ücret ödemeksizin lisans programlarından yararlanabiliyor.
Şimdilik lisansüstü programları kapsamadığı belirtilen burs, yalnızca lisans eğitiminde kullanılabiliyor.
İlk "yüzlükler" yakında başlayacak
100 Yıllık Öğrenim Bursu’ndan yararlanacak ilk öğrenciler, gelecek bahar derslerine başlayacak. “Kendinizi değiştirirseniz, dünyayı değiştirirsiniz” sloganı ile öğrenci arayan üniversitenin başlattığı programın ilk sonuçları kamuoyunda da merakla bekleniyor.
Büyük bir sorunun yansıması
Giderek yaşlanan nüfus ve genç nüfusun azlığıyla eğitim, istihdam gibi birçok konuda sorun yaşayan Japonya’da, giderek daha fazla genç, iş hayatına erken başlama ve aile kurma gibi kaygılarla üniversite sınavlarına girmeyi erteliyor. Ülkedeki aşırı çalışma kültürü ve mükemmeliyetçilik algısı, sadece toplum nezdinde “en iyi olarak görülen” üniversitelere talep oluştururken, bazı üniversiteler yeni öğrenci adayları bulmakta zorlanıyor.
Japon Üniversitesinden Öğrenci Yokluğuna Çözüm
Japonya’da ağırlıkta olan yaşlı nüfusa potansiyel öğrenci olarak bakan üniversite, yaşa göre burs veriyor. Programa göre, 50’li yaşlardakilere yüzde 50, 100 ve üzeri öğrencilere ise yüzde 100 burs var.