Japonlar’dan Sonra Türkler’e De Deprem Sinyali Gelecek

Japonlar’dan Sonra Türkler’e De Deprem Sinyali Gelecek

Kandilli Rasathanesi Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Pınar, Japonya’da deprem erken uyarı sinyalinin vatandaşlara da iletildiğini belirterek, projenin Türkiye’de de uygulanması için çalışma yaptıklarını söyledi.


Japonya’da deprem istasyonlarından gelen sinyal, Japon Meteoroloji Ajansı’na üye olan vatandaşlara da iletiliyor. Türkiye’de de projenin gerçekleştirilmesi için proje üreten Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, sistemin kurulması halinde deprem anında vatandaşlara uyarı sinyali gönderecek. Deprem sinyalinin alınması ile gerekli tedbirlerin alınması ve yaşanabilecek artçılara ve hafif kuvvetli depremler sonrası gelebilecek büyük depremlere karşı önlem alınması hedefleniyor

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Tekirdağ’da Deprem Tehlikesi, Riski ve Afete Hazırlık’ paneline konuşmacı olarak katılan Kandilli Rasathanesi Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Pınar, Japonya’da başarı ile uygulanan sistemin Türk Telekom ile yapılacak anlaşma sonrası Türkiye'de de uygulanacağını belirterek, henüz proje aşamasında olan çalışmanın ilk aşamada sadece Marmara Bölgesi’nde yaşanan depremlerin sinyalini iletebileceğini söyledi.

Prof. Dr. Pınar, üretilen projenin vatandaşlara yönelik olduğunu belirterek, "Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü 2001 yılında 10 adeti karada, 5 adeti denizde olmak üzere 15 adet kuvvetli yer hareketi kayıtçısından oluşan bir deprem erken uyarı sistemi kurmuştu. Günümüzde deprem meydana geldiğinde bu sistem sayesinde çok kısa süre içerisinde depremin yerini ve büyüklüğünü birkaç saniye içerisinde belirlemek mümkün. Bu şekilde deprem erken uyarı sinyali üretilmektedir. Üretilen deprem erken uyarı sistemi müşteri kurumlara iletilmektedir. Günümüzde en önemli müşteri kurumlarımızdan bir tanesi İstanbul Gaz Dağıtım Anonim Şirketi’dir (İGDAŞ). Diğer müşteri kuruluşlar arasında Marmaray sistemi yer almaktadır. Bunun dışında İstanbul’da bulunan yüksek binalara da erken uyarı sinyali iletilmektedir. Türk Telekom ile yapılan çalışmalarla bu üreteceğimiz erken uyarı sinyalini vatandaşlara da dağıtmayı düşünüyoruz. Bu bir proje çalışmasıdır. Halihazırda bir ilerleme söz konusu değildir. Fakat yakın bir zamanda üretilen deprem erken uyarı sinyalini vatandaşlara da göndermeyi düşünüyoruz. Japonya 2007 yılından itibaren erken uyarı sinyalini üretmeye başladı.

Üretilen deprem uyarı sinyalini bütün vatandaşlar eğer istiyorlarsa internet sayfasından Japon Meteoroloji Ajansı’na üye olup, depremden sonra bu mesajı cep telefonlarına alabilmektedir. Yani isteyen vatandaşa Japonya’da deprem erken uyarı sinyali iletilmektedir. Marmara Bölgesi’nde deprem erken uyarı sistemimiz mevcuttur. Bu deprem erken uyarı sinyalinin üretilmesinde en önemli faktör deprem istasyon sayısıdır. Eğer deprem istasyon sayısını bütün ülke genelinde yaygınlaştırırsak bu durumda Türkiye’nin herhangi bir bölgesinde deprem meydana geldiğinde deprem erken uyarı sinyalini üretmek mümkün olacaktır. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Marmara Bölgesi’nde deprem erken uyarı sistemi çalıştırmaktadır. O yüzden bu çalışma Marmara Bölgesi için geçerli olacaktır" dedi.


Panele konuşmacı olarak Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat, Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdal Şafak, Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Pınar, Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülüm Tanırcan ve Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı Uzman Araştırmacı Dr. Can Zülfikar katıldı

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile