2010 yılı Ekim ayında MEB ile JICA arasında imzalanan protokol kapsamında, okullarda görevli yönetici öğretmen, öğrenci ve velilerin afet eğitimi konusunda bilinçlendirilmelerini amaçlayan proje hayata geçti. Pilot il olarak belirlenen 10 ilde Japon eğitimciler tarafından öğrencilere eğitim verildi. Projede, afet zararlarının en aza indirilmesi, afetlere hazırlıklı olunması ve etkin bir okul afet yönetim planı geliştirilmesi ile örgün öğretimde okutulan derslerin müfredatlarının Japonya deneyimleri de göz önünde bulundurularak güncellenmesi, geliştirilmesi, aynı paralelde ders kitabı, araç, gereç ve materyallerinin hazırlanması gibi hedefler de yer alıyor.
Projenin, İstanbul, Bursa, Balıkesir, Sakarya, Kocaeli, Tekirdağ, Çanakkale, Kırklareli, Bolu ve Düzce olmak üzere Marmara Bölgesi`nden 10 pilot ilde uygulanacağı belirtildi. Projenin Düzce ayağında Japonya`dan gelen Shinsuke Nomura ve Koji Kanda, proje koordinatörü eğitimcilerle birlikte Mustafa Kemal İlköğretim Okulu`nda öğrencilere afet eğitimi verdi.Düzce İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı ve aynı zamanda İl Koordinatör Eğitim Denetmeni Sedat Turgut kentte 6 okulun pilot okul olarak seçildiğini belirterek 'Proje kapsamında ilimizde Mustafa Kemal İlköğretim Okulu, İsmetpaşa İlköğretim Okulu, Aziziye İlköğretim Okulu, Kaynaşlı İlköğretim Okulu, Beyköy İlköğretim Okulu ve Gölormanı İlköğretim Okulları yer alıyor. Her okuldan koordinatör eğitimciler var. Japon misafirlerimiz deprem ve afetle ilgili örnek ders işlemek üzere bakanlığın onayı ile ilimize geldi. Japonya`da uygulanan, okul temelli deprem çalışmalarına uygun, ilimizde ve ülkemizde benzer bir etkinlik geliştirmek üzere yapılan bir eğitim çalışması” dedi.
Projeye öğrenci, öğretmen ve velilerin destek vermesini isteyen Japon eğitimci Nomura, 'Bu proje JİCA diye bir kuruluşun. Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte yürütülen 3 yıllık bir proje. Proje başlayalı bir yıl geçti. Biz daha önce öğretmenlerle bir toplantı yaptık. Şimdiki aşamada öğrencilerle bir araya gelerek ders işleme esnasında topladığımız bilgileri Japonya`ya götüreceğiz. Japonya`da da Türkiye`de de deprem riski çok fazla. Amacımız Japonya`da alınan önlemler ile Türkiye`de alınan önlemleri karşılaştırarak nasıl birbirimize yardımcı olabiliriz diye amaçlıyoruz. Daha projenin tamamlanmasına iki yıl var. Bu aşamada öğrenci, veli ve öğretmenlerden desteklerini bekliyoruz 'dedi. Öğrencilerde verilen eğitimi büyük ilgi ile izlediler.
Japonlar İlköğretim Okulu Öğrencilerine Depremi Anlattılar
Milli Eğitim Bakanlığı ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) tarafından hazırlanan 'Çok Temelli Afet Eğitimi' projesi pilot iller arasında yer alan Düzce'de de başladı.