Çankırı Valisi Vahdettin Özcan'ın tavsiyesi üzerine Yakınkent Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Ahmet Usta'nun öncülüğünde, Sumimoto Rubber Industries Şirketi'nin Türkiye sorumlusu Norifumi Fujimoto ile şirket yetkilileri Li Yasutaka ve Naoki Kurita, tuz mağarasını gezerek bilgiler aldı.
Mağaranın sorumlusu Maden Mühendisi Murat Danacı, mağaradaki tuzunun ilaç üretiminden buz tutan yolların ulaşıma açılmasına, suyun yumuşatılmasından sabun üretimine kadar 14 bin çeşit kullanım alanı bulunduğunu söyledi.
Yaklaşık 150 metre derinliğe, 1,5 kilometre uzunluğa sahip mağarada 20 civarındaki galeriden günlük bin 500 ton tuz çıkardıklarını ifade eden Danacı, "Bu dağın tamamı tuzdur, bu da yaklaşık olarak 2 bin 825 hektar alana tekabül etmektedir. Çankırı Tuz Mağarası dünyanın en büyük rezervlerinden birine sahiptir" diye konuştu.
Danacı, mağaradaki eşek ve tavşan fosilleri hakkında da bilgi vererek, Japon yatırımcıları aileleriyle tekrar mağaraya beklediklerini kaydetti.
Fujimoto da yatırım yaptıkları ülkelerin kültürel ve doğal zenginliklerini tanımaya çalıştıklarını belirterek, Çankırı'nın bu açıdan çok etkileyici olduğunu anlattı.
Doğal zenginliklerin korunması gerektiğine değinen Fujimoto, "Bu mağaraya hayran kaldım. Çankırı için tuz mağarası ne kadar önemli bir değer ise bu tuz mağarasına ulaşımda kullanılacak olan lastikler de bir o kadar önemlidir" İfadesini kullandı.
Japonlar, Tuz Mağarasını Gezdi
Japon-Türk ortaklığıyla Çankırı'da yapımı süren lastik fabrikasında görev alacak Japon yöneticiler, 5 bin yıllık tuz mağarasını gezdi.