Başbakan Şinzo Abe, geçen hafta yaptığı açıklamada, ordunun daha aktif hale getirilmesi için radikal değişiklikler yapmak istediğini dile getirmişti.
Abe’nin “aktif pasifizm” olarak adlandırdığı yaklaşım ülkenin müttefiklerinden birine saldırı durumunda harekete geçmesini içeriyor. Salı günü savunma konulu yasalarla ilgili özel bir danışma paneline katılan Başbakan Abe, “Anayasa teşekkül edildiğinden beri yaşadığımız bütün değişimleri irdelemeliyiz. Umut ediyorum ki panel anayasamızın yeni çağa ayak uydurabilecek bir yorum oluşturulmasının temellerinin atılmasını sağlayacaktır” dedi.
Panelde, hükümetin “kolektif savunma” diye adlandırdığı sisteme Kasım ayına kadar geçilmesi önerisinin çıkması bekleniyor.
Japonya'da uzun süredir savunma bütçesine ilişkin tartışmalar yapılıyor. Hükümet, savunma bütçesini artırma planları yaparken, muhafazakar seçmenler bunun aslında çok geç kalınmış bir karar olduğunu düşünüyor.
Mevcut Japon ordusu sadece "savunma gücü" olarak sınırlı bir role sahip. Bununla birlikte Çin'in askeri gücünü hızlı bir şekilde artırması, Kuzey Kore'nin nükleer tehdidi ve Rusya ile yaşanan ada ihtilafları Japonya'nın Asya'daki güvenlik risklerini yeniden gözden geçirmesini zorunlu kılıyor. Bu arada ABD'li yetkililer ve bazı politikacılar, Japonya'nın daha kapsamlı bir savunma konsepti kabul etme fikrine destek veriyor. Bunun sebebi ise ABD'nin Japonya'yı savunmaya yönelik yükünü hafifletecek olması. Bununla birlikte bazı yorumcular, Japonya'nın kolektif savunmaya geçmesiyle birlikte Çin ve Güney Kore ile ilişkilerinin daha da kötüye gitmesinden endişe ediyor.
Geçen günlerde Nihon Keizai gazetesinde yapılan bir ankete göre, halkın yüzde 54'ü kolektif savunma fikrine sıcak bakmıyor. Destekleyenlerin oranı ise yüzde 32.
Tokyo Küresel Araştırmalar Enstitüsü'nden Yoşiki Mine, yaptığı değerlendirmede, Japonya'nın sınırlı ordu anlayışının artık geride kaldığını belirterek şunları söyledi: "Yapılması gereken bu. Birçok insanın görmek istediği gibi istikrarlı, güçlü bir orduya ihtiyaç var. Fakat şunu merak ediyorum, acaba Japonlar anayasanın yeniden yazılmasına veya çok da açık bir şekilde ifade edilmediğini düşündüğüm kolektif savunma düzenlemesinin yorumuna gerçekten hazır mı?"
İktidardaki Liberal Demokrat Parti (LDP) Ulusal Güvenlik Komisyonu Başkanı Tsukassa Akimoto ise, "Birçok Japon; Çin, Kore ve toprak ihtilafıyla ilgili uyuşmazlık yaşadığımız diğer ülkelerle tansiyon artarken, kendi ülkelerinin de diğer devletler gibi aktif bir orduya sahip olmasının artık çok daha önemli oduğunu düşünüyor ve kabul ediyor" diye konuştu.
Japonya Aktif Ordu İçin Anayasal Değişiklik Planlıyor
Japonya, özellikle Çin ve Kuzey Kore'den kaynaklanan tehdit algısı nedeniyle orduda radikal değişiklik yaparak askeri gücünü artırmayı amaçlıyor.