Japonya'da 11 Yıl Sonra Bir İlk

Çin'in artan askeri gücünden endişe duyan Japonya, savunma bütçesinde 11 yıl sonra ilk kez artırıyor.

Bu artışın 100 milyar yen civarında olacağı belirtilirken paranın da yeni radar ile erken uyarı sistemlerine harcanması bekleniyor. Ayrıca 180 milyar yenlik bir harcamanın da olacağını, bunun da füze, savaş uçakları ve helikopterler için harcanacağı kaydedildi.16 Aralık'ta yapılan erken genel seçimleriyle iktidara gelen muhafazakar Liberal Demokrasi Partisi'nin (LDP) şahin lideri Şinzo Abe, askeri adımlar atmaya başladı.

LDP'den bir yetkili, partinin savunma bütçesini 100 milyar civarında artıracağını söyledi.

İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, "Bu para radar sistemlerinin geliştirilmesinde ve erken uyarı uçaklarının bakım ve benzin harcamalarında kullanılacak." dedi.

Bu adımla, Japonya 11 yıl sonra ilk kez savunma bütçesinde artırıma gitmiş olacak. Bu artış, savunma bütçe genelinde yüzde 2'lik bir artış anlamına geliyor. Japon uzmanlar da savunma bütçesinin artırılmasını "doğal" olduğu yorumunda bulundu. Çin'in askeri gücünü yükselttiğine dikkat çeken uzmanlar, bu şartlar altında Tokyo'nun da bazı adımlar atması gerektiğini vurguladı. Tokyo, savunma bütçesinin artırılmasının yanı sıra ABD'den insansız hava aracı almayı da planlıyor.180 MİLYAR YEN'LİK EK HARCAMABütçede yapılacak 100 milyar yenlik artışın yanı sıra 180 milyar yenlik ek bir harcamanın daha gerçekleştirileceği bildirildi.

Savunma Bakanlığı sözcüsü, "Teşvik paketinden 180 milyarlık bir pay isteyeceğiz." şeklinde konuştu.

Sözcü, bunun Patriot füze sistemi ve F-15 tipi 4 savaş uçağının modernizasyonu için harcanacağını kaydetti.

Sözcü, 180 milyar yenin 60 milyarlık kısmının Japonya çevresinde değişen güvenlik şartlarına "uyum sağlamak" için harcanacağını vurguladı. Sözcü, Kuzey Kore'nin yaptığı füze denemesi ve Çin ile yaşadıkları ada krizini hatırlattı. ABE'DEN SENKAKU EMRİBaşbakan Şinzo Abe, Çin'in hak iddia ettiği Senkaku Adası'na ilişkin Savunma Bakanı İtsunori Onodera ile görüştü. Görüşme, Çin gemilerinin Senkaku Adaları'nın yakınına gelmesinin ardından geldi. Dışişleri Bakanlığı, Çin'in büyükelçisini çağırarak ihlalden dolayı Pekin'i protesto etmişti. Bu adımın ardından Savunma Bakanı Onodera ile görüşen Abe'nin, "Sert bir şekilde karşılık vermeni istiyorum." dediği bildirildi.

Abe'nin adalar etrafındaki denetlemenin de sıklaştırılmasını istedi. Şinzo Abe, 16 Aralık'ta kazandığı seçim zaferinin ardından yaptığı ilk açıklamada Pekin ile ilişkileri germek istemedikleri ancak Çin'in "meydan okumasını da durdurmak istediklerini" vurgulamıştı. İyi ilişkilerin iki ülkenin çıkarına olduğunu anlaşılması gerektiğine dikkat çeken Abe, "Çin bunu pek anlamıyor. Pekin'in bunu düşünmesini istiyorum." diye konuşmuştu. Abe yönetimi, adalarla ilgili "müzakere alanı" olmadığını ilan etmişti.JAPON BAKAN ABD YOLCUSUÖte yandan, Japonya Dışişleri Bakanı Fumio Kishida ile ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İki bakan, ABD ile Japonya arasındaki güvenlik ittifakının güçlendirilmesinin önemli olduğu konusunda görüş birliğine vardı. Ayrıca Kishida, 18 Ocak'ta Washington'a giderek Hillary Clinton ile bir araya gelecek. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland, telefon görüşmesi sırasında Bakan Clinton'un ABD'nin Japonya'nın Senkaku adası üzerindeki kontrolünü tanıdığını belirttiğini de kaydetti.

Bununla birlikte ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Doğu Asya ve Pasifik işlerinden sorumlu bakan yardımcısı Kurt Campbell, gelecek hafta Tokyo ve Seul'u ziyaret edecek. Başbakan Abe, ilk yurtdışı ziyaretini Washington'a gerçekleştirmeyi düşünüyordu. Ancak Başkan Barack Obama'nın bu ay yoğun bir trafiğinin olmasını nedeniyle bu ziyaretin ileri bir tarihte yapılacağı kaydedildi.Doğu Çin Denizi'ndeki ada krizi, Japonya'nın kontrolündeki Senkaku Adaları'nı ekim ayı başında kamulaştırmasıyla alevlendi. Çin'in bu adıma tepkisi ise sert oldu. Çin genelinde Tokyo karşıtı gösteriler yapılırken, Japon firmalarına ait bazı dükkanlar ateşe verilmişti. Adaların yakınına gemi de gönderen Çin, adalar üzerindeki hak iddialarını yüksek sesle dile getirmişti. Çin'den Japonya'ya yapılan uçuşlar azalırken turist sayısında da düşüş oldu. Ayrıca Çin'de Japon arabalarına karşı ilgi de düştü. Buna karşın Tokyo, sorunu diplomatik yollardan çözmek için görüşmelerini sürdürdü.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile