'Japonya'da Bir Osmanlı Seyyah; Abdürreşid İbrahim' Programı

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Miyajima: 'Aynı zamanda kadı, gazeteci ve bir seyyah olan Abdürreşid İbrahim, Sibirya'dan Moğolistan, Mançurya, Japonya, Kore, Çin, Singapur, Endonezya ve Hindistan'a uzanan ve yıllar süren büyük bir yolculuk gerçekleştirmiştir'.

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima, "Aynı zamanda kadı, gazeteci ve bir seyyah olan Abdürreşid İbrahim, Sibirya'dan Moğolistan, Mançurya, Japonya, Kore, Çin, Singapur, Endonezya ve Hindistan'a uzanan ve yıllar süren büyük bir yolculuk gerçekleştirmiştir." dedi.

Japon İşadamları ile Ekonomik ve Kültürel İşbirliği Derneği (TUJIAD) tarafından yürütülen “Abdürreşid İbrahim’i Anma ve Yeni Nesillere Anlatma" projesi çerçevesinde "Japonya’da Bir Osmanlı Seyyah; Abdürreşid İbrahim” programı düzenlendi.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un desteğiyle Türk-Japon Vakfı konferans salonunda düzenlenen programa, Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül, TUJIAD Başkanı Erdal Güven, Vakıfbank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan, Türk Japon Vakfı Başkanı Prof. Dr. Tayyar Sadıklar katıldı.

Büyükelçi Miyajima, programın açılışında yaptığı konuşmada, "Aynı zamanda kadı, gazeteci ve bir seyyah olan Abdürreşid İbrahim, Sibirya'dan Moğolistan, Mançurya, Japonya, Kore, Çin, Singapur, Endonezya ve Hindistan'a uzanan ve yıllar süren büyük bir yolculuk gerçekleştirmiştir." dedi.

Miyajima, Abdürreşid İbrahim'in Japonya ziyaretine ilişkin kaleme aldığı detaylı gözlem kayıtlarının, o dönemde İstanbul'da büyük yankı uyandırdığını dile getirdi.

Japonya'yı sevdiğini söyleyen birçok Türk ile karşılaştığını belirten Miyajima, "Türklerin Japonya'ya duyduğu derin sevgi hissinin kökenlerine inecek olursak, bunun bir nedeninin de İbrahim olduğunu söyleyebileceğimiz kanaatindeyim." ifadelerini kullandı.

Büyükelçi Miyajima, Türkiye ve Japonya arasındaki dostluk ilişkilerinin bugün de sürdüğüne işaret etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Gül ise kültür ve sanatın ülkeler arası etkili iletişim araçlarından biri olduğunun altını çizdi.

Geçmişte olduğu gibi bugün de iki ülke arasındaki bağların özenle korunduğuna dikkati çeken Gül, Kültür ve Turizm Bakanlığının proje ortağı olduğu Türk-Japon yapımı "Ertuğrul 1890" filminin 2015 yılında vizyona girdiğini hatırlattı.

Gül, “İki toplum, insanların bugün her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğu vefa ve özveri örneğini sinemanın etkili diliyle filmde sunmuştur.” diye konuştu.

Japonya ile ilişkilerin stratejik ortaklık seviyesinde olduğunu belirten Gül, Osmangazi Köprüsü, Marmaray, Türksat, Sinop Nükleer Santrali gibi birçok projenin Türk-Japon ortaklığının eseri olduğunu kaydetti.

TUJİAD Başkanı Güven de Abdürreşid İbrahim’in Osmanlı ile Japonya’yı birbirine yaklaştırdığını söyledi.

Türk-Japon ilişkilerinin Ertuğrul fırkateyniyle başladığını zannettiğini dile getiren Güven, “İlişkilerimizin ilk adımı fırkateyn değildir, Abdürreşid İbrahim’dir.” dedi.

Güven, “Abdürreşid İbrahim, hem Sultan Abdülhamid’i Japonya’dan haberdar etmiştir hem de Japon imparatorunu Osmanlı’dan haberdar etmiştir. Tarihimizin böylesine değerli şahsiyetlerini günümüze tanıtabilmek büyük bir onurdur.” değerlendirmesinde bulundu.

Açılış konuşmalarının ardından program, "Japonya’da Bir Osmanlı Seyyah; Abdürreşid İbrahim” isimli film gösterimi, Abdürreşid İbrahim fotoğraf sergisi açılışı ve "Abdürreşid İbrahim ve Türk Japon İlişkileri" paneli ile devam etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile