Japonya'da Ekonomik Veri Skandali

Japonya'da Ekonomik Veri Skandali

Japonya’da insaat sektörüne dair ekonomik verilerin, 2013 yilindan beri fazla hesaplandigi ortaya çikti.

Japonya’daki 53 önemli ekonomik göstergeden biri olan ve her ay 12 bin isletmeden gönderilen veriler kullanilarak hazirlanan insaat siparisleri istatistiklerinin olusturulmasi sirasinda bazi sirketlerden gönderilen verilerin 2013 yilindan beri 2 kez hesaba katildiginin tespit edildigi açiklandi. Japonya Arazi, Altyapi, Ulastirma ve Turizm Bakani Tetsuo Saito bugün yaptigi açiklamada skandali dogrularken, Japonya Basbakani Fumio Kishida ise "son derece üzücü" olarak nitelendirdigi olayin tekrar yasanmamasi için ellerinden gelen her seyi yapacaklarini ifade etti.

Kishida, verilerin yanlis hesaplanmasinin, önümüzdeki Mart ayinda sona erecek olan 2020- 2021 mali yili gayri safi yurt içi hasila (GSYIH) rakamlari üzerinde bir etkisinin olmadigini da sözlerine ekledi.

Etkileri arastirilacak

Japonya Bas Kabine Sekreteri Hirokazu Matsuno ise Içisleri Bakanligi ve ekonomik göstergelerden sorumlu ilgili devlet kurumlarina hatali verilerin potansiyel etkisini gözden geçirme ve verileri yeniden olusturma konusunda birlikte çalismalari talimatinin verildigini açikladi.

Ülkenin GSYIH rakamlarinin yanlis belirlenmesine yol açmis olabileceginden endise edilen hatanin, 2013 yilinda verilerin toplanmasina iliskin mevzuatta yapilan degisiklikten kaynaklanmis olabilecegi belirtiliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile