Japonya'da Iktidar Partisi Seçimlerinde, LDP Içi Fraksiyonlarin Çogu Aday Tercihinde Serbest

Japonya'da, iktidardaki Liberal Demokrat Parti (LDP) liderlik seçimlerinde, parti içi fraksiyonlarin çogunun, üyelerini aday tercihinde serbest birakacagi bildirildi.

Parti içi fraksiyonlarin oy tercihlerinin, yeni liderin ve kuvvetle muhtemel yeni basbakanin seçilmesinde büyük rol oynadigi LDP'de gözler, 7 milletvekili grubunun oylarinin rengine çevrildi.

Ay sonundaki seçimlerde, Reform Bakani Kono Taro, eski Disisleri Bakani Kisida Fumio ile kadin adaylar eski Içisleri ve Iletisim bakanlari Noda Seiko ve Takaiçi Sanae yarisacak.

Kyodo ajansinin LDP içi kaynaklara dayandirdigi haberine göre LDP içindeki 7 fraksiyonun 6'si ay sonundaki iç seçimde hangi adaya oy verilmesi konusunda üyelerine talimat vermeyecek.

Buna göre LDP'nin en büyük fraksiyonu olarak bilinen eski Kabine Bas Sekreteri Hosoda Hiroyuki'nin liderligindeki 96 milletvekili grubu, Kisida ya da Takaiçi'yi destekleme karari aldi.

Hiroyuki fraksiyonu, tercih halinde Kono lehine oy atilabilecegi görüsünü de paylasti.

Yeterli destek bulamayip yarisa girmekten vazgeçen eski Savunma Bakani Isiba Sigeru'nun 17 üyeli ve eski Tarim Bakani Isihara Nobuteru'nun 10 üyeli fraksiyonlarinin üyeleri, istedikleri adaya oy verebilecek.

Isiba'nin bireysel olarak Kono'yu, Japonya'da en uzun süre basbakanlik yapan Abe Sinzo'nun bireysel olarak Takaiçi'yi destekleyecegi biliniyor.

Kono'nun bagli bulundugu Maliye Bakani Aso Taro liderligindeki grup dahil diger 3 fraksiyonun da üyelerini oy tercihinde serbest birakacagi kaydedildi.

Parti içinde sadece Kisida'nin liderligindeki 46 üyeli fraksiyon, grup liderine oy verilmesi karari aldi.

- Basbakan seçilmesine kesine gözüyle bakiliyor

Kyodo ajansi, adaylarin seçilmesine, LDP içi fraksiyonlarin kararinin, kamuoyu nezdindeki popülerliklerinin ve uluslararasi konulara hakimiyetlerinin etki edecegini aktardi.

29 Eylül'de seçilecek yeni baskanin, LDP ve koalisyon ortagi Komeito'nun hakimiyetindeki meclis oturumunda, Japonya'nin yeni basbakani olarak ilan edilmesine kesin gözüyle bakiliyor.

Önceki Basbakan Abe Sinzo'nun, sagligini gerekçe göstererek istifasi sonrasi Eylül 2020'de göreve gelen Suga Yosihide, seçimlere katilmama karari aldigini açiklamisti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile