Japonya'daki Idam Mahkumlarindan Hükümete Dava

Japonya’da idam cezasina çarptirilan 2 mahkum, infaz aninin yalnizca birkaç saat önce mahkumlara haber verilmesinin insan haklarina aykiri oldugunu belirterek hükümete tazminat davasi açti.

ABD’nin bazi eyaletleri ile birlikte idam cezasini halen uygulayan tek sanayilesmis demokratik ülke olan Japonya’da mahkumlar hükümete tazminat davasi açti. Idam cezasina çarptirilan 2 kisi, ülkede yürürlükte olan infazdan yalnizca birkaç saat önce mahkuma haber verme uygulamasini yargiya tasidi. "Insanlik disi" olarak tarif ettikleri ve degistirilmesini istedikleri uygulama için Osaka kentindeki bir bölge mahkemesine basvuran mahkumlarin hükümetten 193 bin dolar tutarinda tazminat istedigi ögrenildi.

"Her gün ölüm korkusuyla yasiyorlar"

Mahkumlarin avukatligini üstlenen Yutaka Ueda ise davaya konu uygulamanin evrensel insan haklarina aykiri oldugunun altini çizerek, "Idam cezasina çarptirilan mahkumlar her sabah o günün son günleri olacagi endisesiyle yasiyor. Bu son derece insanlik disi ve strese neden olan bir durum. Japonya’nin bu konuda uluslararasi toplumun gerisinde kaldigini görmek üzücü" ifadelerini kullandi.

Elestiri konusu

Idam cezasinin halen yürürlükte oldugu Japonya’da mahkumlara infazdan kisa süre önce haber verilmesi uluslararasi kamuoyunda uzun süredir elestiriliyor. Buna ragmen, yapilan kamuoyu yoklamalari toplumun büyük bölümünün genellikle cinayet suçlarinda uygulanan ölüm cezasini destekledigini gösteriyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile