Kyodo ajansının haberine göre, Japonya hükümeti 1910-1945'teki işgal sırasında Japon askerlerinin istismarına uğrayan Koreli kadınlar konusunda İmparator Akihito'dan özür dilemesini isteyen Güney Kore Ulusal Meclisi Başkanı Moon'un sözlerini geri almasını talep etti.
Japonya Başbakanı Şinzo Abe, parlamento kurulunda konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Çok şaşırdım. (Güney Kore Ulusal Meclis Başkanı Moon'un) sözlerinin son derece yakışıksız ve içler acısı olduğunu derhal diplomatik kanallardan muhataplarımıza ilettik." ifadelerini kullandı.
Japonya Kabine Başsekreteri Yoshihide Suga, Tokyo'nun iki gün arka arkaya Seul'ü "sert bir şekilde protesto" ettiğini ve konuyla ilgili bir özür beklediğini ifade etti.
Meclis Başkanı Moon, ABD'nin Bloomberg televizyonuna geçen hafta verdiği röportajda, Seul ve Tokyo arasında, 1910-1945 arasındaki işgal sırasında istismara uğrayan Koreli kadınların anılması nedeniyle ortaya çıkan diplomatik krizin nasıl aşılabileceğine ilişkin soruya, "Sorunun çözümü için Japonya'yı temsil eden bir yetkilinin ağzından çıkacak tek bir özür sözcüğü yeterli olur. Umarım İmparator Akihito tahtı bırakmadan önce bunu yapar." yanıtını vermişti.
- "Savaş suçlarının baş failinin oğlu"
Akihito'nun işgal ve savaş yıllarında Japon İmparatoru olan Hirohito'nun oğlu olduğunu hatırlatan Güney Kore Ulusal Meclisi Başkanı Moon, "Sonuçta o, savaş suçlarının baş failinin oğlu değil mi? Böyle biri, yaşlı bir mağdurun elini tutup ona gerçekten üzgün olduğunu söylerse, işte o zaman tek bir söz meseleyi tek seferde ve sonsuza dek çözmüş olur." ifadesini kullanmıştı.
- İstismar mağduru kadınlar
Kore Yarımadası'nda 1910-1945 yıllarında yaklaşık 200 bin kadının işgalci Japon askerlerinin tecavüzüne ve cinsel istismarına uğradığı tahmin ediliyor.
Güney Kore ve Japonya, istismar mağduru kadınlara tazminat ödenmesi için 2015'te anlaşma imzalamıştı. Anlaşma kapsamında, Seul ve Tokyo, istismar mağduru Koreli kadınlar konusunun "nihai ve değiştirilemez şekilde" karara bağlanmasını öngörmüştü.
Anlaşma çerçevesinde geçmişte köle yapılan kadınların terapisi, duygusal yaralarının sarılabilmesi ve maddi ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik projeler organize etmesi amacıyla Seul'de bir vakıf kurulmuştu.
Anlaşma kapsamında Japonya, hayatta kalan kadınlara tazminat ödenmesi için fon kurmuş, karşılığında Güney Kore'nin artık bu konuda suçlayıcı ifade ve tavırlardan kaçınmasını talep etmişti.
Anlaşmada istismar mağduru kadınlar ve hayattaki aile fertlerine yaklaşık 9 milyon dolarlık yardım fonunun ödenmesi öngörülse de Güney Koreli kadınlar, 2016'da tazminat almayı reddederek Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin kendilerinden yüz yüze özür dilemesini istemişti.
Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in de Güney Kore halkının anlaşmayı duygusal açıdan kabul edilemez bulduğunu savunarak, konuyu yeniden tartışmaya açmıştı.
Moon, selefi Park Geun-hye döneminde Japonya ile varılan anlaşmadan ötürü özür dilemiş ve Park döneminde varılan mutabakatı, kurbanların ve vatandaşların izni olmadan yapılan "siyasi bir anlaşma" olarak nitelendirmişti.
85 yaşındaki İmparator Akihito, 30 Nisan'da tahtı bırakacağını açıklamıştı. İmparator, Japon monarşisi içinde son 200 yılda yaşarken tahtını bırakan ilk yönetici olacak.
Japonya'dan Güney Kore Meclis Başkanı'nın 'Özür' Çağrısına Tepki
Japonya, Güney Kore Ulusal Meclisi Başkanı Moon Hee Sang'ın, Japonya İmparatoru Akihito'nun İkinci Dünya Savaşı ve öncesindeki sömürge yıllarında Kore Yarımadası'nda Japon askerlerinin cinsel istismarına uğrayan kadınlardan özür dilemesi gerektiğine ilişkin açıklamasına tepki gösterdi.