Japonya'dan Güney Sudan'a Özel Eğitilmiş Asker

Japonya, Güney Sudan'daki askeri birliğini özel eğitilmiş askerlerle yenileyecek Askerler, barış gücü olarak da görev yapacak.

TOKYO – Japonya hükümeti, tartışmalı yeni güvenlik yasasının beş ay önce yürürlüğe girmesinin ardından Güney Sudan'daki askeri birliğini özel eğitilmiş askerlerle değiştirmeye hazırlanıyor.

Japonya Savunma Bakanı Tomomi Inada, Güney Sudan'da halihazırda bulunan askeri birliğin görev süresinin ekim ayında sona ereceğini, birliğin yerine özel eğitilmiş askerlerin geçeceğini bildirdi.

Meşru Müdafaa Kuvveti (Jieitai) olarak adlandırılan birliğin Güney Sudan'da barış gücü askeri olarak konuşlandırılmak üzere de eğitim alacağını ifade eden Inada, böylelikle Japon ordusunun barış gücü ve ABD gibi müttefikleriyle işbirliği rolünü artıracağını söyledi.

Japonya, Güney Sudan'da 2012'den bu yana yaklaşık 350 askeri mühendisten oluşan bir birlik bulunduruyor.

Hükümet, ancak doğrudan saldırıya maruz kalınması halinde ordunun kendisini korumasına izin veren ve diğer bir orduya ya da saldırı altındaki sivil gruplara yardım etmesine olanak tanımayan anayasada değişiklik yapmış ve yeni bir güvenlik yasası çıkarmıştı. Ordunun denizaşırı bölgelerde saldırı altındaki müttefiklerini korumak için çatışmaya girmesinin önünü açan yeni yasa, muhalefet partileri tarafından anayasanın ihlali olarak nitelenmişti.

Japonya'nın ülke dışındaki tek kalıcı askeri üssü Cibuti'de yer alıyor. Üsteki Japon askerleri, Somali ve Aden Körfezi'nde korsanlıkla mücadele için sürdürülen görevlere de destek veriyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile