Japonya Karasularında Çin'e Ait İstihbarat Gemisi Görüldü

TOKYO – Japonya, karasularında Çin'e ait bir istihbarat gemisi tespit edildiğini bildirdi.

Japonya resmi haber ajansı Kyoda'da yer alan haberde, Savunma Bakanı Gen Nakatani, Japon deniz kuvvetleri devriye uçağının, 12 yıl aradan sonra, Kagoshima Prefektörlüğü'ne bağlı Kuçinoerabu Adası'nın batı sularında Çin'e ait bir istihbarat gemisi tespit ettiğini belirtti.

Hükümet Sözcü Yardımcısı Hiroşige Seko, düzenlediği basın toplantısında, üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin, Çin'in Tokyo Büyükelçiliğine, 'Çin'in genel askeri faaliyetleri' hakkındaki 'endişelerini' dile getirdiğini söyledi.

Hiroşige, 'Hükümet, ülkeyi çevreleyen sularda ve hava sahasında, uyarı ve gözetim faaliyetleri adına her türlü çabayı sarf etmeye devam edecektir.' dedi.

Japonya sahil güvenlik yetkilileri, Doğu Çin Denizi'ndeki tartışmalı takımadalar civarında Çin donanmasına ait bir fırkateyn görüldüğünü açıklamış ve Çin'i protesto etmişti.

Japonya, protestosunu iletmek amacıyla Çin'in Tokyo Büyükelçisi Çıng Yonghua'nın Dışişleri Bakanlığına çağrıldığını açıklamıştı.

Bunun üzerine, Çin Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, taraflar arasındaki tartışmalı Diaoyütay ve bağlı takımadaların Çin'e ait bölge olduğu ifade edilerek, Çin savaş gemilerinin, yetkileri altındaki sularda devriye gezmelerinin meşru ve yasal olduğu kaydedilmişti.

Japonya, takımadaların kendi karasuları içinde bulunduğunu ileri sürüyor ve adaların bulunduğu bölgeye art arda gözetleme gemileri gönderen Çin'i karasularını ihlal etmekle suçluyor. Söz konusu adaların yakınlarında devriye gezen Japon ve Çin gemileri, sık sık birbirlerine uyarı gönderiyor.

Doğu Çin Denizi'nde beş ada ve üç kayalıktan oluşan takımadalar, Çin, Japonya ve Tayvan arasında uzun süredir tartışma konusu. Takımadalar, Japonya'da 'Senkaku', Çin'de 'Diaoyü' ve Tayvan'da da 'Diaoyutai' olarak adlandırılıyor ve üç taraf da adaların kendisine ait olduğunu savunuyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile