TEPCO, santrali vuran deprem ve tsunami sonrası yaşanan krizde reaktörleri soğutmak için binlerce ton su kullanmıştı. Şirket, bunların bir kısmını okyanusa bırakmak zorunda kalmıştı. Ancak şirketin elinde hâlâ 200 bin tonluk radyasyonlu su bulunuyor. TEPCO, bunları saklamak için depolar kurmasına karşın bu da çare olmuyor. Radyasyonlu suyun da 3 yıl içinde 3 katına çıkacağı tahmin ediliyor. "NEREDEN SIZDIĞINI BULAMAZSINIZ" Santralin soğutma işlerine bakan Yuichi Okamura, "Topraklarımız kısıtlı. En sonunda yer bitecek" diye konuştu.
TEPCO, suyun okyanusa salıverilebilmesi için yeni bir sistem üzerinde çalışıyor. Ancak reaktörde bulunan radyasyonlu suyun, binada bulunan çatlaklar yüzünden mağara sularına karışarak okyanusa ulaştığına yönelik bir endişe de bulunuyor. Nükleer mühedis Masashi Goto, "Nereden sızdığını asla tespit edemezsiniz. Bir kere de doğaya karıştı mı geri de döndüremezsiniz. Bu bile afetin ne kadar büyük olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.
NÜKLEER ENERJİ BELİRSİZLİĞİ
11 Mart 2011'deki afet sonrası Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki soğutma sistemleri zarar görmüş ve doğaya radyasyon yayılmıştı. Tokyo yönetimi, yeni bir felaketin yaşanmaması için bütün nükleer reaktörleri kapatmış ve kontrolden geçirmeye başlamıştı. Ayrıca 2030'lu yıllarda nükleer enerjiden bağımsız bir hale gelmeye de karar vermişti. Ancak bu planın askıya alındığı iddia edildi. Japonya'nın önde gelen gazetelerinden Yomiuri, hükümetin orta ve uzun vadede enerji planlarına yönelik tartışmayı gelecek yıla bıraktığını yazdı .
Japonya'nın Başı Radyasyonlu Su İle Dertte
Japonya'nın kuzeyinde yer alan Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki reaktörleri soğutmak için kullanılan suyun nereye depolanacağı, santrali işleten Tokyo Elektrik Enerji Şirketi'nin (TEPCO) başını ağrıtmaya devam ediyor.