Japonya'nin Ilk Ticari Amaçli Kuantum Bilgisayari Hizmete Girdi

Japonya'nin ilk ticari amaçli kuantum bilgisayari, Tokyo Üniversitesi ve IBM Corp. is birligiyle hizmete girdi.

Kyodo ajansina göre ABD ve Çin rekabetinin sergilendigi kuantum bilgisayarlar sahasina Japonya da giris yapti.

Ülkenin ilk ticari amaçli kuantum bilgisayari, Tokyo Üniversitesi ve IBM Corp. is birligiyle Kanagawa eyaletinde hizmete girdi.

IBM üretimi bilgisayara, 2020'de kurulan sanayi-akademi merkezli konsorsiyumda üyeligi bulunan firmalarin giris ve arastirma yapma izni bulunuyor.

Konsorsiyumda Toyota, Sony, Mitsubishi Chemical, Keio Üniversitesi, Hitachi, Mitsubishi UFJ ve Yokogawa Electric kuruluslari yer aliyor.

- "Fiilen çalistiracak kadro yetisebilecek"

Kyodo ajansinin haberine göre, Japan Research Institute Kidemli Arastirmacisi Mase Hideyuki, kuantum bilgisayarlarin tam tesekküllü isletilmesine yönelik birçok teknik engelin bulundugunu kaydetti.

Bu bilgisayarlarin gelistirilmesine yönelik küresel yarisin hizlandigini da sözlerine ekleyen Mase, "Japonya'da bir temel olusmasi oldukça önemli çünkü bunu fiilen çalistiracak kadrolar yetisebilecek." dedi.

Kuantum bilgisayarlar, isik parçaciklari gibi hem dalga hem de parçacik özelliklerine sahip "kuantalari" kullaniyor ve geleneksel bilgisayarlarin aksine, çok sayida kombinasyonu bir defada hesaplayabiliyor.

Karmasik sorunlari süper bilgisayarlardan çok daha hizli çözme yetenegine sahip kuantum bilgisayarlarin, yeni ilaçlar ve materyaller gelistirme, finansal modeller olusturma, lojistik optimizasyonu ve dijital para kriptografisi alanlarinda kullanilmasi hedefleniyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile