Japonya'nin Türkiye Büyükelçisi Katsumata Takahiko Nevsehir'de
Japonya’nin Türkiye Büyükelçisi Katsumata Takahiko beraberinde Japonya Büyükelçiligi Kültür Islerinden Sorumlu 2. Katip Keisuke Sasaki ve Japonya Büyükelçiligi’nden 3. Katip Yuta Kobayashi’den olusan heyet ile birlikte NEVÜ Fen Edebiyat Fakültesi Japon Dili ve Edebiyati Anabilim Dali ve Japonya Büyükelçiligi is birligi ile NEVÜ’de düzenlenen Japon film gösterimi ve ‘Read Japan Projesi’ çerçevesinde hibe edilen kitaplarin teslim törenine katildi.
Büyükelçi Katsumata Takahiko ve beraberindeki heyeti NEVÜ’yü ziyaretlerinde NEVÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mutluhan Akin, Fen Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ensar Çetin, Genel Sekreter Yardimcisi Bünyamin Ergen, NEVÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dogu Dilleri ve Edebiyatlari Bölümü Bölüm Baskani Dr. Ögr. Üyesi Sema Gökenç Gülez, Japon Dili ve Edebiyati Anabilim Dali Baskani Dr. Ögr. Üyesi Ümmühan Sâre Uslu, bölüm hocalari ve ögrenciler karsiladi. Burada konusan Rektör Yardimcisi Akin: “NEVÜ’de japon dili ve edebiyati egitiminin verilmesi hem bölge turizminin kalkinmasi hem de ikili iliskilerinin gelismesi açisindan büyük önem arz etmekte” dedi.
Türkiye ile Japonya arasindaki ülke iliskilerinin güçlenmesinde ülke kültürlerinin de ögrenilmesinin son derece önemli oldugunu ve bunun en güzel yolunun dillerin ögrenilmesiyle saglanabilecegine deginen NEVÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mutluhan Akin, bu anlamda NEVÜ bünyesinde Japon Dili ve Edebiyati egitiminin verilmesinin hem bölge turizminin kalkinmasi hem de ikili iliskilerinin gelismesi açisindan büyük önem arz ettigini söyledi.
Akin, “1873 yilinda Osmanli Devleti’ndeki mahkeme sistemlerini incelemek üzere Istanbul’a gelen ilk Japon Fukuichi Geinchir’nun ziyareti ile baslayan Türkiye ve Japonya iliskileri, geçmisten günümüze dostane bir sekilde süregelmektedir. 2003 yili Japonya’da ‘Türkiye Yili’ olarak kutlanmis ve 2019 yili ‘Türk Kültür Yili’ olarak ilan edilmistir. Türkiye’de ise 2010 yili ‘Japonya Yili’ olarak kutlanmis ve ülkemizin çesitli sehirlerinde Japonya’yi ve Japon kültürünü tanitan çesitli etkinlikler düzenlenmistir. Ayni zamanda Konya-Kyoto, Istanbul-Simonoseki ve Rize-Kakegawa sehirleri kardes sehirler olarak ilan edilmistir. Iki ülke iliskilerinin güçlenmesinde halklar arasi diyalogun önemli oldugu kadar o ülke kültürünün de ögrenilmesi son derece önemlidir. Yabanci bir kültürü ögrenmenin en güzel yolu ise o dili ögrenmektir” sekline konustu.
Japon Büyükelçisi Katsumata Takahiko; Türkiye’de Japon Dili ve Edebiyati Bölümü bulunan 5 üniversiteden birisi olan NEVÜ’de düzenlenen bu etkinligin ögrencilerin Japon Kültürü’nü tanimalari için önemli bir firsat oldugunu belirtti.
Üniversitenin Japon Dili ve Edebiyati Anabilim Dalin’da Japon hocalarin ögrencilere egitim vermesinden ayrica gurur duydugunu belirten Büyükelçi Katsumata Takahiko, Türkiye’de Japon Dili ve Edebiyati Bölümü bulunan 5 üniversiteden birisi olan NEVÜ’de böyle önemli bir etkinligin düzenlenmesinde emegi geçenlere de ayrica tesekkür etti.
‘Read Japan Projesi’ çerçevesinde NEVÜ Japon Dili ve Edebiyati Anabilim Dalina hibe edilen kitaplarin ögrencilerin Japon kültürü basta olmak üzere ülkenin zenginliklerini daha iyi taniyarak ögrenmelerine büyük katkisinin olacagini belirten Büyükelçi Katsumata Tahahiko, 2024 yilinin Japonya ile Türkiye arasinda diplomatik iliskilerin tesisinin 100. Yildönümü olmasi dolayisiyla her iki ülke de bu yilin çesitli etkinliklerle kutlanacagini söyledi.