Japonya Nükleer Enerjiden Vazgeçiyor

Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki sızıntıyla zor günler geçiren Japonya, 2030'da nükleer enerji kullanıma son vereceğini açıkladı.

Tokyo yönetimi, yenilenebilir enerjinin payını yüzde 30'a çıkarmayı hedeflemesine karşın ülkenin önümüzdeki yıllarda petrol, kömür ve doğalgaza bel bağlaması bekleniyor. Yoshihiko Noda hükümetinin önemli bakanlarının toplantısı sonrası yapılan açıklamada, "Bu yeni bir gelecek oluşturma stratejisi. Boş bir vaat değil. Pratik bir strateji." denildi.

Hükümetin oluşturduğu plan çerçevesinde enerji kullanımının çeşitli önlemlerle 2010 seviyesinin yüzde 10 altına düşürülmesi hedefleniyor. Fukuşima'da yaşanan Çernobil düzeyindeki facianın ardından ülkede faaliyet gösteren 50 santralde kapatılmıştı. Bu santrallerin gözden geçirilip tekrar hizmete sokulması hedefleniyordu. Yaz aylarında artan enerji ihtiyacını göz önünde bulunduran hükümet, 2 nükleer tesisi yeniden hizmete sokmuştu.

Ancak ülke genelinde ve başbakanlık konutu önünde büyük nükleer enerji karşıtı gösteriler düzenlenmişti. Başbakan Noda, bazı göstericilerle de bir araya gelip düşüncelerini dinlemişti.Hükümetin açıklaması muhalefet ve nükleer enerji şirketlerinden tepkiler gecikmedi. Nükleerden vazgeçilmesi için lobi yapan vekillerin başı konumundaki milletvekili Tomoko Abe, "Bu plandan daha çok halkın merak ettiği, kapalı olan santrallerin tekrar açılıp açılmayacağı." diye konuştu.

Buna karşın en büyük lobi grubunun başındaki isim Hiromasa Yonekura ise, "Böyle bir enerji politikası, kalkınma hedefine köstek olur." ifadelerini kullandı. Bazı kesimler de Başbakan Noda'nın yaklaşan seçimler nedeniyle böyle bir manevra yaptığı eleştirisini yöneltti. Popülaritesi düşen hükümetin halkta var olan nükleer karşıtı havadan yararlanmak istediği yorumları yapıldı. Japonya'da seçmenlerin büyük bir kesimi ise nükleer enerjiden vazgeçilmesinden yana tavır koyuyor .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile