Parlamentonun alt kanadında oluşturan bu komisyondaki oylama, Başbakan Şinzo Abe'nin iktidar bloku tarafından hazırlanan yasa tasarılarının parlamentoda görüşülmesinin önünü açtı. Bu arada, tasarılar muhalefet milletvekilleri ve parlamento binası dışındaki yüzlerce eylemci tarafından protesto edildi.
Tasarılar parlamentodan geçerse, Japonya ordusu, kolektif meşru müdafaa doktrini çerçevesinde denizaşırı bölgelerde çatışmalara girebilecek.
Japonya'nın Çin'in bölgesel tehdidine karşı daha hazırlıklı olması ve uluslararası barış gücü çabalarına daha fazla katkıda bulunması gerektiğini savunan Başbakan Abe, yasa tasarılarının, ülkenin korunması açısından gerekli olduğunu söylüyor. Anketler ise Japon halkının büyük bölümünün tasarılara karşı çıktığını gösteriyor.
Tasarıların yasalaşması için parlamentonun hem alt hem da üst kanadının onayını alması gerekiyor. Japonya parlamentosunun her iki kanadında da Abe'nin Liberal Demokratik Partisi'nin çoğunlukta olması nedeniyle tasarıların yasalaşması bekleniyor.
Yasa tasarılarına karşı çıkanlar, bunun, anayasanın ihlali anlamına geldiğini belirtiyor. İkinci Dünya Savaşı'ndaki yenilgiden sonra hazırlanan Japonya anayasasında "pasifizm" yüceltiliyor.
Japonya Ordusunun Küresel Rol Arayışı
Japonya parlamentosunda oluşturulan özel bir komisyonda yapılan oylamada, ordunun rolünü genişletmeyi öngören iki yasa tasarısının tartışmaya açılması kabul edildi.