Jeoloji Mühendisi Dubai'deki Sel Olayini Degerlendirdi

Jeoloji Mühendisi Dubai'deki Sel Olayini Degerlendirdi

Jeoloji mühendisi Fahri Çelik, geçen haftalarda Dubai’de yasanan son felaketini degerlendirdi. Çelik, "Dubai’nin zemin yapisi kumlu zemindir. Orada bulunan çöl kumlari suyu çok çabuk çektigi için binalarin altina sizma ihtimali var" dedi.

Jeoloji mühendisi Fahri Çelik, zemin yapisi ve dere yatagi ile ilgili yaptigi arastirmalar sonucu Dubai’yi bekleyen üç büyük tehlike oldugunu belirterek, en büyük tehlikenin zemin sivilasmasi oldugunu söyledi.

Dubai’nin zemin yapisinin kumlu zemin olduguna deginen Çelik, "Orada bulunan çöl kumlari suyu çok çabuk çektigi için binalarin altina sizma ihtimali var. Bunun için binalarda sivilasma olabilir. Bu sivilasmadan dolayi binalar düsebilir. Çözüm olarak, bina altinda bosluk olmasi ile enjeksiyonla tekrar doldurulmasi gerekir. Yagan asiri yagislar tatli su oldugu için o yagmurlar sivrisinek, kurbaga, çekirge gibi hayvanlar ürer ve çesitli mikroplar sonucu hastaliklar olusur. Bunun çözümü olarak tatli sudan arindirilmasi gerektigine düsünüyorum. Diger büyük tehlike de depremdir. Suriye ve Hakkari’de beklenen bir deprem var. Bu iki deprem Dubai için de tehlike bulunuyor. Su an Dubai’de deprem olmasi da mevcuttur. Dubai’de sahil tarafinin tamamen çekilmesi lazim. Dag tarafina yani rakimi yüksek olan yerlere yerlesmeleri lazimdir" dedi .

Havaalani dahil birçok yerin yanlis yerde kuruldugunu öne süren Çelik, "Havaalani su altinda kalmis. Eksi 1 ve sifir rakamlarinda yapildigi için su altinda kalmis. Havaalaninin daha üst taraflarda yapilmasi ve rakimi yüksek yerlerde yapilmasi tercih edilmeliydi. Düz yerlerde olan bütün evlerin rakimi yüksek yerlere tasinmalari gerekiyor. Serika bölgesinin tamami dere yataginda kurulmus. O yüzden buralar tamamen su altinda kaliyor. Buralara yerlesim yerlerine kapatmalari gerekiyor. Yataginda bulunanlarin oradan tasinmalari gerekiyor. Dubai’de sehir merkezinde yarin yagmurlar sonucu biriken tatli sular çesitli hastaliklara sebep olabilir. Bunun için tatli suyu oradan arindirmalari gerekiyor" seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile