Jeoloji Mühendisinden Yüksek Yapilar Için Uyari

Jeoloji Mühendisinden Yüksek Yapilar Için Uyari

Jeoloji Mühendisi Fahri Çelik, deprem sonrasi yaptigi incelemelerle yüksek katli binalarin ölüm riskini artirdigini ve bu binalarin dayanikliliginin zayif oldugunu belirterek uyarida bulundu.

Kahramanmaras merkezli siddetli depremlerde binlerce yapi yikildi, binlerce insan hayatini kaybederken, binalarin saglamliklari ve zeminleri tartismalari beraberinde getirdi. Jeoloji Mühendisi Fahri Çelik, deprem sonrasi yaptigi incelemelerde, "Türkiye’deki riskli binalara baktigimiz zaman, su an ister fay hatti olsun, ister zemini kötü olsun her yerde 10-20 katli insa ediliyor. Bu riski azaltmanin çaresi binalari 3-4 kata indirmek ve yüksek yapili binalardan vazgeçmeli. Bu yüksek yapili binalar her zaman büyük risk tasir" dedi.

Yüksek katli binalarin yikma evresine geldikleri zaman büyük bir sorun olduguna dikkat çeken Çelik, "Bu yüzden yüksek yapili binalardan acilen vazgeçilip 3 veya 4 katli binalara geçmemiz gerekiyor. Bu binalarin yikim asamalari da kolay oluyor. Bunun için bir an önce Türkiye olarak yüksek yapili binalardan vazgeçmemiz gerekiyor. 4 katli bir bina depremde çökmüs olabilir ama insanlarin burnu bile kanamadan çikma ihtimalleri çok yüksek. Ama 10 katli bir binada insanlarin kurtulma ihtimali çok düsük" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile