Jeotermal Serada 'Topraksiz Tarim' Basladi Açiklamasi Yaz Kis Üretim Olacak

Jeotermal Serada 'Topraksiz Tarim' Basladi Açiklamasi Yaz Kis Üretim Olacak

Elazig Belediyesi tarafindan hayata geçirilen jeotermal sera sahasinda ’topraksiz tarim’ basladi. Son teknoloji ile donatilan, jeotermal özelligi ile yaz ve kis üretim yapilacak olan serada günde üretilen 900 kilo salatalik piyasadaki yerini alirken, ayni zamanda 20 milyon fidenin üretilmesi hedefleniyor.

Elazig Belediye Baskani Sahin Serifogullari’nin istihdam ve kalkinmaya yönelik projeleri arasinda yer alan ve Cip köyü jeotermal sera sahasinda 15 bin metrekarelik alan üzerinde yapimi tamamlanan sera projesinin ilk etap çalismalari hizli bir sekilde tamamlanarak fide ve topraksiz tarima hazir duruma getirildi.

900 metrekare kullanim alanina sahip iki katli idari bina ve torf deposunun yer aldigi 3 dönümü topraksiz tarim ve 7 dönümü fidelik olmak üzere 10 dönümlük kapali alana sahip jeotermal sera alan son teknoloji ile donatildi. Bu çerçevede ilk salatalik üretimi ve hasadi yapildi. Günde hasadi yapilan 900 kilo salatalik Elazig piyasasinda yerini aldi. Ayni zamanda yilda 20 milyon ata tohumu ile üretilecek olan fidelerin ülke pazarinda yer alacagi bildirildi.

Büyük bir tarimsal projeyi hayata geçiren Elazig Belediyesi, böylelikle hem istihdama hem de ekonomiye katki sunacak.

"Termal Sera Projesinde üretime geçtik"

Elazig Belediye Baskan Yardimcisi Nazif Bilginoglu, "Önemli bir projenin, tesisin içerisindeyiz. Belediye baskanimizin ve meclisimizin çok önem verdigi, Elazig ve bu bölge için bir ilk olan vizyon projelerden biri. Baskanimiz, bu termal suyun belediyeye kazandirilmasi noktasinda hareket ederken bu projenin bir istihdam projesi, bir üretim projesi oldugunu görerek, Elazig’a bir katma deger katacagini hesap ederek bu projeyi harekete geçirdi. Bu proje bir takim süreçlerden sonra artik sona gelmis vaziyette. Su an için Termal Sera Projesinde üretime geçtik. Daha hizli ve daha reel bir boyutta üretime devam edilerek Elazig’in hem tarimina hem de insanina bir katma deger kazandiracagina inaniyoruz. Seramiz 15 dönüm bir alan üzerinde 10 dönüm kapali bir alan sahip. Su an için 10 dönümün 3 dönümlük kisminda sebze üretimine ayrilmis, 7 dönümü de fide yetistiriciligine ayrilmis bir sera seklinde çalismalarimiz devam ediyor" dedi.



"Buradaki esas kaynak, jeotermal"

Bütün kadrolariyla burada gerekli hassasiyeti göstererek günlük üretime basladiklarini aktaran Bilginoglu, "Su anda seramizda sebze kisminda günde 800 ile 900 kilogram arasinda degisen bir salatalik üretimine, hasadina baslamis bulunmaktayiz. Ayni zamanda ön kisimda da fide yetistiriciligi serasi tam kapasiteyle henüz baslamamis olsa da su an için kendi yetistirecegimiz sebze kismina fidemizi ön kisimda da yetistirme islemlerine bismillah diyerek basladik. Bu üretim gittikçe artarak devam edecek. Buradaki esas kaynak jeotermal kaynak olacak. Mevsim itibariyle su anlik jeotermale ihtiyacimiz olmadi ama önümüzdeki süreç içerisinde jeotermal kaynagimiz da devreye girdigi zaman hem üretim maliyetleri çok daha düsük olacak hem de kalitesiyle çok ciddi bir ürün üretmis olacagiz. Buradaki ürünlerimiz bir deneme mahiyetinde oldugu için kendi iç piyasamizda anlastigimiz bir takim seylerle bir döngü olabilmesi açisindan onlarla basit bir ticari anlasmayla satislarina devam edilmektedir. Buranin da öz kaynaklari olarak kendi sistem içerisinde harcamalar resmi olarak yeni kendi kaynaklari içerisinde kullanilmak üzere harcamalara kullanilacak bir sekilde sistemimiz devam ediyor” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile