Jeotermal Su Fışkırdı Bağlar Kurudu

Jeotermal Su Fışkırdı Bağlar Kurudu

Alaşehir'e bağlı Alkan köyü Muratlar mevkiinde özel bir firmanın 18 Mayıs Cuma günü jeotermal çalışmaları sırasında bir üzüm bağında jeotermal suyunun fışkırması, üzüm bağlarını kuruttu.

Bir anda patlayan ve yaklaşık 15 metre yüksekliğe yükselen sıcak ve çamurlu su köylüleri tedirgin etti. İbrahim Akcan'a ait üzüm bağında 18 Mayıs gecesi saat 02.00 sıralarında sıcak su fışkırmaya başladı.

Köylünün ihbarı üzerine olay yerine gelen jandarma ve itfaiye ekipleri şaşkınlık yaşadı. Üzüm bağının içinde gökyüzüne doğru buhar yükseldiğini gören ekipler ne olduğunu anlayamadı. Üzüm bağına 200 metre uzaklıkta özel bir firma arafından yapılan jeotermal çalışması sonucu sıcak suyun kaçak yaptığı anlaşıldı. Ekipler tüm müdahalelere rağmen suyun fışkırmasını kesemedi. Jandarma ve firma yetkilileri olay yerinde güvenlik önlemi aldı, güvenlik şeridi çekerek bölgeye kimseyi yaklaştırmadı. Yapılan çalısmalar sonunda basınç düşürüldü. Sıcak su hem üzüm bağlarını kuruttu, hem de yeni bir dere yatağı oluşturdu. Ayrıca sıcak su kaynağının bulunduğu alanda 20 metre genisliğinde çukur oluştu. Çıkan su açılan kanalla Alasehir Çayı’na akıtıldı. Özel firma tarafından betonlama sistemiyle sıcak su fışkıran alanın kapatılması çalışmaları sürüyor. Sıcak su yüzünden zarar gören üreticilere zararlarının firma tarafından karşılanacağı öğrenildi.

BÜTÜN EMEĞİM BURADA, BAŞKA BAĞIM YOK

Bağlarının zarar gördüğünü dile getiren İbrahim Akcan’ın oğlu Mehmet Akcan, şöyle konuştu: "Sondaj kuyusu kaçak yapmış. Kaçak sonucu fay hattının kesiştiği noktada bulunan yumuşak zeminden dolayı kaynak su burada yüzeye çıktı. Bütün emeğim burada, başka bağım yok. Buradan besleniyorduk. Hiçbir şey kalmadı. Firma yetkilileri 'ödeyeceğiz' diyor, ancak bugüne kadar bir tutanak tutulmadı. Tespit yapılmadı." Alkan Köyü Muhtarı Hamit Akbulut da, patlamadan sonra ilk etapta çalışma yapan şirket elemanlarıyla görüştüklerini belirterek "Şirket elemanları kaçağın kapatılması için çalışma yapıldığını belirtti.

Zarar gören üreticilerin zararlarının karşılanacağını söylediler. Bu alanların zararının karşılanacağını umuyoruz. İddia edildiği gibi buhar ve çıkan kireçten zarar görüldüğü konusu teknik elemanların incelemesinden sonra ortaya çıkacak. Kaynaktan çıkan sıcak yaklaşık bin metre uzunluğunda açılan kanaletle Alaşehir Çayı’na aktarılıyor.Böylece çevrede bulunan üzüm bağlarının zarar görmesini önleyeceğiz" dedi

ZARAR KARŞILANACAK

Alaşehir Kaymakamı Musa Uslan ise konuyla ilgili şunları söyledi: "Özel bir firma tarafından jeotermal su aramaları esnasında yaklaşık bin metre derinlikte çalışılırken, fay hattındaki sıcak suyun yumuşak zemin bularak kaçması sonucu yüzeye fışkıran sıcak su saniyede 810 litre fışkırıyor. Kazı çalışması esnasında yaşanan bu olay firma tarafından betonlama yoluyla kapatılmaya çalışılıyor. İlk çalışmar sonunda suyun basıncı düşürüldü. İlk hızı kesildi. Betonlama çalışmaları sürüyor. Bir kaç gün içerisinde kapatılacağını umuyoruz. Kaynak alanında alınan güvenlik şeridini olası bir çökme ihtimaline karşı biraz daha genişlettik. Çevre İl Müdürlüğü ekipleri incelemelerde bulundu. Raporlarını hazırlayacaklar. Suyun akışını açılan kanalla Alasehir Çayı’na verdik. Bölgede zarar gören üreticilerin zararları yapılacak tespitlerden sonra firma tarafından karşılanacak. "
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile