'Jet Fadil' Lakapli Fadil Akgündüz'ün Davasinda Gerekçeli Karar
Bayrampasa’daki gayrimenkul projelerinde devre mülk satisi yaptigi kisilerden para toplayarak projeyi tamamlamadigi iddia edilen ‘Jet Fadil’ lakapli Fadil Akgündüz’ün, 2 bin 504 yil hapis ve 12 milyon 20 bin lira adli para cezasina çarptirildigi davada gerekçeli karar açiklandi. Gerekçeli kararda, "Saniklar tarafindan projeler kapsaminda elde edilen menfaatler net, somut ve denetime elverisli olacak sekilde mahkememize ibraz edilmediginden, elde edilen menfaatin ne kadarlik kisminin insaata aktarildigi yönünde arastirma yapilmadigi, bir kisim müstekilere ödedikleri paranin bir kismi karsiligindan hediye tatil verdikleri yönündeki savunmalar da saniklarin basindan beri projeyi bitirme kasti olmadigini gösterir nitelikte oldugu anlasilmistir" ifadelerine yer verildi.
Tüketicilerden gelen nakit akisinin devam ettirilmesinin amaçlandigi aktarildi
Gerekçeli kararda, Bayrampasa Caprice Gold projesi henüz yapim asamasinda iken bu proje sonuçlandirilmadan, Maldivler’de henüz tamamlanmamis baska bir otelin devre tatil satisinin yapilmaya baslanmasinda, tüketicilerden gelen nakit akisinin devam ettirilmesinin amaçlandigi aktarildi. Bu sekilde daha fazla tüketiciye ulasilarak para toplandigi, sonuçta her iki projenin de tamamlanmayarak binlerce kisinin magdur edildigi kararda, bunlardan alinan paralarin da geri ödenmedigi belirtildi.
Eylemlerini dini hassasiyetleri yüksek olan kesimlere yönelik gerçeklestirdikleri belirtildi
Açiklanan gerekçeli kararda özellikle ’Müslümanlarin özel adasi oldu’ seklindeki gibi içerikler çerçevesinde, dini hassasiyetleri yüksek olan kesimlere yönelik atili eylemlerin gerçeklestirildigi belirtildi. Ayrica saniklarin en basindan itibaren dolandiricilik kastiyla hareket ettigi kaydedildi.
Saniklarin basindan beri projeyi bitirme kasti olmadigi vurgulandi
Söz konusu gerekçeli kararda, "Bilirkisi raporunda yapilan tespite göre Caprice Gold projesinin 1 yillik bir çalisma ile bitirilebilecegi belirlenmesine ragmen dava süreci de dahil olmak üzere yaklasik 10 yillik bir süre zarfindan saniklar tarafindan bu hususta bir çaba sarf edilmemistir. Bu tür kitlesel nitelikte eylemlerin, iki kisi arasinda gerçeklesen basit bir dolandiricilik olaylariyla bir tutulmasi hukuki ve vicdani anlamda dogru sonuçlar dogurmayacaktir. Saniklar tarafindan projeler kapsaminda elde edilen menfaatler net, somut ve denetime elverisli olacak sekilde mahkememize ibraz edilmediginden, elde edilen menfaatin ne kadarlik kisminin insaata aktarildigi yönünde arastirma yapilmadigi, bir kisim müstekilere ödedikleri paranin bir kismi karsiligindan hediye tatil verdikleri yönündeki savunmalar da saniklarin basindan beri projeyi bitirme kasti olmadigini gösterir nitelikte oldugu anlasilmistir" ifadelerine yer verildi.
Insaat halindeki oteli halihazirda mevcut gibi gösterdikleri belirtildi
Açiklanan gerekçeli kararda ayrica, Maldivlerde yapilmasi planlanan otel için tüketicilerle yapilan sözlesmelerin hiç bir maddesinde söz konusu tesisin insaat halinde olduguna dair bir ibarenin yer almadigi, kasitli olarak bu durumun gizlendigi ve sanki otelin halihazirda mevcut oldugu algisinin olusturuldugu, reklam ve ilanlarla da bunun desteklendigi aktarildi. Kararda, "Yaklasik 7 yil süren yargilamanin birçok asamasinda, zarar gidermeye ve söz konusu Bayrampasa’da yer alan projeyi bitirmeye yönelik olarak saniklar ve müdafileri tarafindan defalarca talepte bulunmus ise de bir çok asamada saniklara zarari gidermek veya zarar giderdiklerine yönelik bilgi, belgeleri sunmak üzere süre verilmis ise de bu hususta herhangi bir somut adim atilmamis, buna yönelik açiklayici ve denetime elverisli bilgiler sunulmamistir" ifadeleri de kullanildi.