Jet Üssünün 'Nefesleri Kesen' Arama-kurtarma Timi

Askeri uçak kazası başta olmak üzere askeri ve sivil olaylarda insan hayatına yönelik önemli görevler üstlenen Balıkesir'deki 9. Ana Jet Üssü Arama Kurtarma Bölük Komutanlığının her tatbikatı, gerçeği aratmayacak ölçüde nefesleri kesiyor.


AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Türkiye'nin ilk jet üssü olan Balıkesir'deki 9. Ana Jet Üssü'nde konuşlandırılan Arama Kurtarma Bölük Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki birçok birlikten biri olarak Marmara bölgesindeki kendileri için belirlenen alanda görev yapıyor.

Biri bayan 4 pilot ile komandolar ve uçuş teknisyenlerinden oluşan ekibin, görevleri gereği öncelikle olası uçak kazalarında pilotları arama-kurtarmayla ilgili sorumlulukları bulunuyor. Bunun dışında her türlü kazalar, diğer uçak kazaları ile sivil olaylarda önemli görevler üstlenen birlik, eğitimlerini her gün yerde ve zaman zaman planlarına göre havada sürdürüyor. Ekip, herhangi bir olay ayında hemen müdahale edebilmek adına 24 saat hazır bekliyor.

Gittikleri olaylara göre, gerektiğinde paraşütle atlayabilen, kışın kayak yapabilen, acil müdahalede bulunabilen, suda balık adam olan ve kayalıklarda dağcı gibi hareket edebilen üstün yetenekli komandoları, zorlu hava şartları ve arazi koşullarında helikopteri büyük bir ustalıkla yöneten pilot ve adeta onların arkadaki gözü olan uçuş teknisyenleriyle birlik, mağarada, gölde, denizde, dağda, doğal afetlerde, yangınlarda, kayalıklarda arama-kurtarma faaliyeti yürütebiliyor.

Yurt dışındaki komandoların suda, dağda, kayalıkta müdahaleye göre ayrı ayrı görevlendirildikleri düşünüldüğünde tam donanımlı olan Türk komandoları ile gece-gündüz, yaz-kış demeden helikopterle verilen koordinatlara hızla ulaşabilen pilotlar, "En zayıf halkanız kadar güçlüsünüz" anlayışını benimseyerek kendilerini sürekli yeniliyor.

Her dakika görev çıkabileceği bilinciyle hazır bekleyen ekip, herhangi bir olaya minimum 2 komando, 2 pilot ve uçuş teknisyeniyle gidiyor. İhbar geldiği anda en fazla 15 dakika içinde hazırlanıp havalanabilen ekip, "keşke hiç olay çıkmasa biz de göreve gitmesek" diyor.

Kulakları sürekli "reaksiyon zili"nde olan ekip, soğuk kanlılığını kaybetmeden, paniklemeden, strese girmeden, olabildiğince dikkatle hareket ediyor.

- Pilotu göletten kurtarma tatbikatı

9. Ana Jet Üssü Arama Kurtarma Bölük Komutanlığının, aralıklarla gerçekleştirdikleri farklı alanlardaki eğitimlerinden "Uçaktan atlayan pilotu göletten kurtarma tatbikatı"nı AA yerden ve havadan görüntüledi.

Gerçeği aratmayan ve nefes kesen tatbikatın senaryosuna göre, muhtemel uçak kazası haberinin alınmasının ardından hemen kısa bir toplantıyla olayın koordinatlarını belirleyen ve neler yapılacağını birkaç dakika içinde planlayan birlik, suda kurtarma olacağı için ona göre hazırlandı.

Komandoları suda müdahaleye uygun hızla giyinen ekip, yanlarına aldıkları bir doktorla, helikopterin uçuşa hazırlanmasının ardından kendilerine verilen komutlar doğrultusunda çok kısa bir sürede üsten havalandı.

- Zamanla yarış

Görevi en kısa sürede tamamlayıp, söz konusu kişinin hayatını kurtarmayı hedefleyen, ihbar geldiği anda zamanla yarışan birlik, uçuş sırasında bile ne yapacağını, nasıl bir yol izleyeceğini konuştu, planladı.

Kazazedenin yerini düştüğü İkizcetepe Barajı'nda tespit eden ekip, ulaştıkları pilotun yakınlarına iki komando ve bir sedyeyi bıraktı. "Balık adam" komandoların emniyete alıp, sedyeye yerleştirdikleri kazazede, vinç aracılığıyla helikoptere alındı. Gerekli hayati müdahaleler, helikopter içinde yapıldı.

Kazazede ve komandolar suda olduğu sürece helikopterin pilotları, göz temasını hiç kesmeden olabildiğince yakın durdu. Havanın rüzgarlı olmasına rağmen helikopter, olayın sürdüğü mevkinin üzerinde adeta asılı kaldı.

Suya düşen pilotun yukarıya çekilmesi sırasında ise pilotlar görüş açısını kaybettikleri için tamamen teknisyenlerin komutlarına göre hareket ederek, kazazedeye yaklaştı. Burada pilotlar, adeta santimetrelik yönlendirmelerle en küçük bir hataya yol açmadan hareket etti.

Göletten 15 ila 30 metre arasında bekleyen helikopter, önce sedyeyle kazazedeyi yukarı çektikten sonra komandolarını aldı ve hızla ilgili hastaneye yöneldi. Komandoların sudan helikoptere ip merdivenle tırmanışı, nefesleri kesti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile