Jinekolojide, Açık Ameliyatların Yerini ''da Vinci'' Robotları Alıyor

Uzaydaki astronotları Dünya'dan ameliyat etmek için geliştirilen Da Vinci Robotları, jinekolojik ameliyatlarda kapalı cerahinin yerini almaya başladı.


Hastaya dokunmayan cerrahın el ve bilek hareketlerini taklit eden Da Vinci Robotu, hastanede kalış süresini azaltıp yaşam kalitesini arttırdığından giderek daha çok tercih ediliyor.

Türkiye'de Da Vinci Robotu ile ameliyat yapan ilk cerrahlar arasında yer alan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Bozkurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, robotik cerrahi ameliyatlarının tüm dünyada giderek yaygın şekilde kullanılmaya başladığını ifade etti.

Robotik cerrahinin, kalp hastalıkları, ürolojik ameliyatlar ve kulak, burun, boğaz gibi çeşitli dallarda yapılmaya başladığını dile getiren Bozkurt, bu cerrahi yönteminin pek çok bakımdan açık cerahiye üstünlüğünün bulunduğunu anlattı.

Robotik cerrahide robot kollarının cerrahın el-bilek hareketlerini taklit edebildiğini, bu nedenle çok daha iyi bir hareket kolaylığı sağladığını dile getiren Bozkurt, hastaya dokunmadan yapılan robotik cerrahi yönteminin üstünlüklerini şöyle sıraladı:

"Robotla ameliyatlar, üç boyutlu bir görünüm sağlar. Öğrenimi çok daha kolaydır. Laparoskopik cerrahi eğitimi biraz daha uzun zaman alan ve cerrahlar açısından biraz daha öğrenmesi zor olmasına karşın, robotik cerrahi smilatörler yardımıyla rahatlıkla öğrenilebilir. Robotik cerrahi, artık geleceğin teknolojisi olarak öne sürebileceğimiz bir cerrahi yöntemdir. Hasta konforu açık ameliyatlara oranla oldukça iyi düzeydedir. Hastanede kalma süresi az, komplikasyon oranları daha az, kan kaybı çok daha az. Hasta, iş hayatına kısa sürede dönebilir. Hasta açısından çok konforlu bir ameliyat. Ayrıca endoskopik cerrahiye göre trokar yerlerindeki ağrının daha az olduğunu öne süren bir takım çalışmalar da mevcut."

Bozkurt, robotik cerrahi ameliyatlarından sonra hastanın ameliyatının ardından bir kaç gün içinde rahatlıkla yaşadığı şehre uçakla dönebilecek kadar iyileşme gösterdiğini belirterek, "Tüm bu nedenlerle jinekolojide, açık ameliyat devri giderek kapanıyor diyebiliriz" dedi.

-Sayısız ameliyatta robot teknolojisi

Robotik cerrahiyle pek çok jinekolojik ameliyatın yapılabileceğini dile getiren Bozkurt, bunlar arasında rahim alma ameliyatları, yapışıklıklarla birlikte giden çikolota kisti ameliyatları, tüplerin yeniden açılması, onkolojik ameliyatlar ve idrar kaçırmayla birlikte sarkıklıkları olan hastaların ameliyatlarını sıraladı.

Prof. Dr. Nuray Bozkurt, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde ilk robotik jinekolojik ameliyatı iki buçuk yıl önce yaptığını, hastaların istemesi halinde her an yapılabileceğini sözlerine ekledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile