Juno'nun Proje Müdürü Rick Nybakken, NASA'nın 5 Ağustos 2011'de uzaya fırlattığı Juno'nun 5 yıl süren 2,8 milyar kilometrelik yolculuğunu tamamlayarak hedefine ulaşmasıyla ABD'nin Bağımsızlık Günü 4 Temmuz'da çifte kutlama yapmaya hazırlandıklarını söyledi.
Herhangi bir aksilik olmadan her şeyin planlanan şekilde gitmesi durumunda Juno, 4 Temmuz'da Jüpiter'e en yakın mesafeye ulaştığında radyo dalgalarıyla NATO'ya 3 'bip' sesi gönderecek. Söz konusu sinyali alan bilim adamları, uzay aracı yavaşlatarak Jüpiter'in yörüngesine yerleşmesini sağlayacak.
Güneş Sistemi'nin en fazla radyasyon yayan gezegenine en fazla yaklaşan uzay aracı olacak Juno, Jüpiter'in yörüngesinde yaklaşık bir yıl kalacak ve gezegenin kozmik sırlarının çözülmesinde bilim adamlarına destek sağlayacak.
Basketbol sahası büyüklüğündeki Juno'nun kalbini oluşturan bilgisayar, Jüpiter'in yaydığı radyasyondan korunması için titanyumdan yapılmış bir kafes ile koruma altına alındı.
Juno'nun görev süresi, 2018'de sona erecek.
Güneş Sistemi'nin beşinci ve en büyük gezegeni olan Jüpiter, büyük ölçüde hidrojen ve helyumdan oluşan 'gaz devi' olarak biliniyor.
NASA, Jüpiter ve uydularını incelemesi için 1989'da Galileo uzay aracı fırlatmıştı. Galileo, 7 Aralık 1995'te Jüpiter çevresinde yörüngeye girmiş ve görevini tamamladığı 2003 yılına dek gezegenin çevresinde 35 tur tamamlamıştı. Galileo, görevini tamamladıktan sonra uydulara zarar vermemesi için Jüpiter üzerine düşürülerek parçalanmıştı.
Juno'nun da görevini tamamladıktan sonra Galileo gibi dev gezegenin üzerine düşürülmesi planlanıyor.
Juno Jüpiter'in Yörüngesine Girmeye Hazırlanıyor
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'ne (NASA) ait 'Juno' uzay aracının, 4 Temmuz'da Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni Jüpiter'in yörüngesine girmesi bekleniyor.