Kommagene döneminde baş tanrı olarak bilinen Jupiter Dolichenus’un kabartmasının varlığından 1983 yılından beri bahsedilirken, bu eserin nerede olduğu hakkında bilgi yoktu. Perre Antik Kent’te 2001 yılında yapılan kazılarda, Jupiter Dolichenus’un kabartması bulundu.
Bir elinde sembolü olan şimşek ve diğer elinde yine sembolü olan kartalı tutan savaşçı giysisiyle görünen Jupiter Dolichenus’un kıyafetinin aynısı tasarlandı. Kıyafet, Adıyaman Müze Müdürlüğü teşhir salonunda sergilenen kabartmanın yanında maket üzerinde sergilenmeye başladı.
Kıyafet, kabartmayla birlikte müzede sergilenmeye devam edecek.
Kıyafetin ilk sergisine Adıyaman Vali Yardımcıları Murat Süzen, Onur Kökçü, Belediye Başkan Vekili Abdurrahman Gürbüzcan, Tasarımcı Filiz Can, Ünlü Sanatcı Kahtalı Mıçı, Besni Belediye Başkanı İbrahim Öztürk, Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Ekinci, Müze Müdürü Fehmi Eraslan ve çok sayıda davetli katıldı.
Müze Müdürü Fehmi Eraslan, Jupiter Dolichenus’un tarihinden ve yapılan kazılardan bahsetti.
Kıyafet tasarımcısı Filiz Can, Kommagene kıyafetlerinden oluşan bir konseptle 2016 yılında Nemrut Dağı’nda düzenleyeceği defile için bu kıyafeti örnek gösteriyor. Can, ana projesinin Kommagene Krallığı’nı ve Nemrut Dağı’nı tanıtmak olduğunu belirterek, Kommagene Kralının bu topraklarda yaşadığını duyurmak istediğini ifade etti.
Kıyafetin kuzu derisinden yapıldığını ve kabartmadaki kıyafetle birebir uyuştuğunu kaydeden Can, 2016 yılında Nemrut Dağı’nda Kommagene kıyafetlerinden oluşan bir defile düzenleyeceğini aktardı.
Jupiter Dolichenus'un Savaşçı Kıyafeti Sergilenmeye Başladı
Kıyafet tasarımcısı Filiz Can’ın 2 bin yıllık Kommagene Krallığı döneminde baş tanrı olarak bilinen Jupiter (Zeus) Dolichenus kabartmasından esinlenerek tasarladığı kıyafet, sergilenmeye başladı.