Araştırmacılar yüzeyde bulunan "hidrojen peroksit" adı da verilen oksijenli suyun, bir yol bularak yüzeyin altındaki sıvı sudan oluşan okyanusa karışması durumunda hayat için çok gerekli enerji kaynağını oluşturma potansiyeli taşıdığına dikkati çekti.
ABD'nin Hawaii eyaletinde, Mauna Kea yanardağı üzerindeki Keck II teleskobunun Eylül 2011'de gönderdiği "yakın kızıl ötesi" gözlemleri üzerinde yapılan analize ilişkin araştırma, Astrophysical Journal Letters adlı bilimsel dergide yayımlandı.
Europa'da oksijenli suyun varlığı ilk kez, 1995'ten 2003'e kadar Jüpiter gözlemleyen NASA'ya ait Galile uzay aracı tarafından ortaya çıkarılmıştı. Ancak Galile'nin gözlemleri Europa'nın sınırlı bir kesiminin analizine imkan vermişti. Keck II teleskobundan alınan gözlemler üzerinde yapılan analiz ise uydunun çok daha geniş bir kesimini kapsıyor.
Araştırma ekibinin başı, NASA'ya ait Jet İtiş Motoru Laboratuvarı'ndan Kevin Hand yayımladığı yazılı açıklamada, hayatın, sıvı, karbon, nitrojen, fosfor ve sülfür gibi elementler ile işi tamamlamak için bir çeşit kimyasal enerji veya ışık enerjisine ihtiyaç duyduğunu belirtti.
Hand, "Europa'da sıvı su ve diğer elementlerin varlığı biliniyor. Bulunan oksijenli su gibi bileşiklerin, hayat için gerekli enerjinin önemli bir kısmını oluşturabileceği kanaatindeyiz. Oksijenli su gibi oksijenli maddeler, Dünya'daki son derece karmaşık çok hücreli hayatın doğuşunun önemli bir parçasını oluşturmuştu. Europa'daki oksijenli su gibi bol bulunan maddelerin okyanusla karışması halinde okyanusta hayat için gerekli olan kimyasal enerji karşılanabilir" ifadesini kullandı.
Araştırmaya katılan NASA yetkilileri, Europa'daki peroksitin, uydunun Jüpiter'in güçlü manyetik alanına doğru hareketi sırasında maruz kaldığı güçlü radyasyon bombardımanları sonucu oluştuğunu kaydetti.
NASA'ya ait Astrobiyoloji Enstitüsü, "Buzlu Dünyalar" ekibi aracılığıyla araştırmaya kısmi bir maddi destek verdi.
Muhabir: Alp Ertunga Karaca
Yayıncı: Eyüphan Kılıç
Jupiter'in Uydusu Europa Yüzeyde Bulunan Bol Miktardaki Oksijenli Suyun, Hayat İçin Yeterli Olabileceği Düşünülüyor
Jüpiter'in uydusu Europa'nın yüzeyinde bol miktarda oksijenli su bulunduğunu gösteren bilimsel araştırma, burada hayat bulunması ihtimalini güçlendirdi.