KA.DER, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde 9. kez Türkiye’nin ’Temsilde Kadın-Erkek Eşitliği’ karnesini açıkladı.
KA.DER Danışma Kurulu Üyesi İlksen Sorguç Dinçer tarafından açıklanan verilere göre, mecliste, yerel yönetimlerde, bürokraside, yüksek yargıda, akademide, işveren ve meslek örgütlerinde erkeklerin daha fazla görev üstlendiği vurgulandı. Açıklanan rakamlara göre Türkiye’deki milletvekillerinin yüzde 14,7’si, belediye başkanlarının yüzde 2,7’si, muhtarların yüzde 1,3’ü, valilerin yüzde 2,4’ü, rektörlerin yüzde 9,5’i, büyükelçilerin yüzde 14,3’ü kadın. 14 işveren ve meslek örgütünün ve 7 yüksek yargı oranının yalnızca 1’er koltuğunda kadın başkan var. Kadın müsteşar ve başbakan yardımcısı ise yok.
Açıklanan karneye göre Türkiye’nin bu alanda maalesef yine sınıfta kaldığını savunan Dinçer, "KA.DER’in eşitsizlik karnesinden de görüleceği üzere erkekler yönetim koltuklarını yine kadınlara bırakmadılar. Kadınların sistematik olarak, kasıtlı bir biçimde yönetimlerden dışlanmaları, ülke olarak refahımızı, gelişmemizi ve kalkınmamızı olumsuz etkiliyor. Yönetim koltuklarına deyim yerindeyse yapışmış erkekler bir türlü bu gerçeği göremiyor. Kadına yönelik şiddet artıyor, kız çocukları eğitimden kopuyor, kadın haklarını geliştiren yasalar bir türlü çıkmıyor. Oysa tüm bu toplumsal dertlerin çözümü basit. Kadınların toplumun yarısı olduğu gerçeğini kabul etmek ve kadın aklının, duygularının, bakış açısının demokrasiye, kalkınmaya, toplumsal gelişme ve refaha yapacağı olumlu katkıyı görmek. Bu gerçekleşene kadar, erkekler koltuklarını kadınlarla paylaşana kadar biz KA.DER olarak mücadeleye devam edeceğiz" diye konuştu.
Ka.Der 8 Mart Karnesini Açıkladı
Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) Danışma Kurulu Üyesi İlksen Sorguç Dinçer, "Türkiye maalesef yine sınıfta kaldı. KA.DER’in eşitsizlik karnesinden de görüleceği üzere erkekler yönetim koltuklarını yine kadınlara bırakmadılar" dedi.